BOMBARDERI B-52 KRUŽE IZNAD KABULA Sa visine kontrolišu talibane. Za svaki poggrešan korak čeka ih bomba GBU-38
Foto: printscreen youtube/f39eagle2

vazdušni most

BOMBARDERI B-52 KRUŽE IZNAD KABULA Sa visine kontrolišu talibane. Za svaki poggrešan korak čeka ih bomba GBU-38

Planeta -

Američka centralna komanda CENTCOm koja se nalazi u bazi Tampa na Floridi, a pod čijom zonom upravljanja se nalazi i Avganistan objavila je danas dve fotografije strateških bombardera B-52H tokom punjenja goriva iznad Avganistan.

Naime, strateški bombarderi B-52H od nedelje popodne angažovani su u patrolnim zadacima iznad Kabula. njihovo zadatak je da štite iz vazduha evakuaciju američkih građana i Avganistanaca, koji su radili za američku vojsku i vladine agnecije.

Bombarderi imaju zadatak da bace precizne bombe na svaku metu, koja pokuša napad na kabulski aerodrom ili ugrozi evakuaciju.

Na silici ispod krila vide se precizne avio bombe GPS naovođene GBU-38. Tokom misije patroliranja za snabdevanje gorivom u vazduhu angažovane su leteće cisterne KC-10 A.

Inače, strateški bombarder nije nepoznacia na nebu Avganistana. Američka vojska koristila je ove grdosije često za 20 godina rata. Prvi put na nebu Avganistana pojavili su se 7. oktobra 2001. godine. Takođe su korišteni u ratu protiv talibana i Al Kaide. Upravo su oni bili najzalsužniji za pobedu oko grada Mazar i Šarifa, koji je zahvaljujući ovim letelicama munjevito oslobođen od talibana.

Kurir.rs/A.Mlakar

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track