BLINKEN 13. JULA ZNAO ŠTA ĆE SE DOGODITI U KABULU? Poslata upozoravajuća poruka američke ambasade o padu grada
Foto: EPA-EFE/Al Drago / POOL

tajni telegram

BLINKEN 13. JULA ZNAO ŠTA ĆE SE DOGODITI U KABULU? Poslata upozoravajuća poruka američke ambasade o padu grada

Planeta -

U internoj depeši Stejt departmenta i amerčke ambasade u Kabulu stoji upozorenje koje je poslato još prošlog meseca i u kom se navodi na potencijalni pad Kabula ubrzo nakon roka za povlačenje američkih trupa 31. avgusta u Avganistanu, navodi anonimni američki zvaničnik i osoba koja je upoznata sa dokumentom, prenosi Vol strit žurnal.

Grupa američkih diplomata je sredinom jula državnom sekretaru Entoniju Blinkenu poslala tajnu depešu u kojoj je upozorila da je potrebno preduzeti brze mere jer veruju da bi se situacija u Avganistanu mogla brzo pogoršati i plašili su se katastrofe, piše CNN.

Depeša predstavlja najjasniji dokaz do sada da je administracija bila upozorena, da je napredovanje talibana neizbežno, te da ih avganistanska vojska možda neće moći zaustaviti.

Depeša, koja je poslata putem poverljivog kanala Stejt departmenta, upozorio je na brze teritorijalne prednosti talibana i kasniji kolaps avganistanskih bezbednosnih snaga i u njemu se preporučuju načini za ublažavanje krize i ubrzanje evakuacije, saopštile su dve osobe, prenosi WSJ.

U depeši koja je poslata 13. jula takođe se traži da Stejt department koristi oštriji jezik u opisivanju zločina koje su počinili talibani, rekao je jedan od ljudi, piše WSJ.

Kako prenosi CNN, Stejt department je odgovorio na nju u roku od nekoliko dana od prijema i nastavio sa nekim pitanjima koja je pokrenuo, rekao je izvor upoznat sa tom temom. Ali nisu sve preporuke u memorandumu brzo sprovedene, kažu diplomate.

U četvrtak, zamenik savetnika za nacionalnu bezbednost Džon Fajner nije negirao da su diplomate u Kabulu upozorile administraciju na potencijalnu nadolazeću katastrofu u Avganistanu, ali je rekao da je telegram "predvideo potencijalni pad avganistanske vlade nakon smanjenja američkih trupa 31. avgusta “.

- Očigledno, sve se to dogodilo još brže nego što je napisano u telegramu, rekao je Fajner za CNN -ov Volf Blitcer u četvrtak.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track