BIN LADEN ZABRANIO UBISTVO BAJDENA: Vođa Al Kaide procenio kako bi se tadašnji potpredsednik SAD pokazao na čelu države!
Foto: AP, Profimedia

NESPOSOBAN KAO PREDSEDNIK

BIN LADEN ZABRANIO UBISTVO BAJDENA: Vođa Al Kaide procenio kako bi se tadašnji potpredsednik SAD pokazao na čelu države!

Planeta -

Vođa terorističke organizacije je smatrao da bi Bajden po dolasku na vlast postao nesposoban predsednik i uveo zemlju u krizu

Ponovo su na vlasti u Avganistanu Talibani na ulicama Kabula
Ponovo su na vlasti u Avganistanu Talibani na ulicama Kabulafoto: Profimedia

Osama bin Laden, vođa terorističke organizacije Al Kaida, zabranio je svojim borcima da ubiju Džoa Bajdena, u vreme kada je planirao likvidaciju Baraka Obame, tadašnjeg predsednika Amerike! Bajden je u to vreme bio potpredsednik SAD i u slučaju Obamine smrti on bi došao na čelo Amerike.

Ambiciozni planovi

Kako prenosi Dejli mejl, Bin Laden je smatrao da bi Bajden "postao nesposoban predsednik i da bi uveo Sjedinjene Države u krizu". Osnivač i vođa Al Kaide je to naveo u svom pismu iz 2010. godine, koje je pronađeno u gomili dokumenata u njegovom skrovištu u Pakistanu, gde su ga američki specijalci likvidirali 2011. godine.

Borbe na severu zemlje - Rat još nije gotov

Opozicioni borci lojalni zbačenoj avganistanskoj vladi ponovo su preuzeli tri severna okruga od talibana, samo nekoliko dana nakon što je islamistička grupa ponovo uspostavila kontrolu nad većim delom zemlje, javio je Glas Amerike (VOA). Protalibanski nalozi na društvenim mrežama potvrdili su vojni preokret u severnoj provinciji Baglan. Navedeno je da je najmanje 15 talibanskih boraca poginulo, a 15 ranjeno u izdaji amnestije koju su talibani objavili za pripadnike bivše vlasti.

Ovaj dokument je prvi put objavljen 2012, ali je sada dobio na značaju usred haotičnog povlačenja Amerike iz Avganistana, nakon što su talibani bez skoro opaljenog metka zauzeli prestonicu Kabul. Bin Laden, zbog koga je Amerika i započela rat u Avganistanu, nakon što su talibani odbili da ga izruče, napisao je u maju 2010. poruku na 48 strana svom pomoćniku koga je nazvao "brat šeik Mahmud", čije je pravo ime Atija Abd el Rahman. U toj poruci Bin Laden raspravlja o neophodnosti da se preusmere sredstva od terorističkih napada u drugim muslimanskim zemljama i umesto toga da se koncentrišu na direktne napada na Ameriku.

Obećanje predsednika - Bajden: Svi će biti evakuisani

Predsednik SAD Džozef Bajden obećao je da će svi Amerikanci koji to žele biti evakuisani iz Avganistana. Bajden je izjavio i da je velika evakuacija Amerikanaca i avganistanskih saveznika iz Avganistana rizična operacija, kao i da ne može da predvidi razvoj situacije. Tokom obraćanja iz Bele kuće Bajden je rekao da su SAD u bliskom kontaktu sa talibanima kako bi avganistanskim državljanima koji su saradnici Amerike omogućio pristup aerodromu u Kabulu. Oko 10.000 ljudi prošlo je sve procedure na aerodromu u Kabulu, ali ne mogu da ga napuste, pošto vojna baza u Kataru dostiže maksimum za prihvat izbeglica. Prema navodima CNN, osam sati nijedan američki avion nije poleteo i planira se preusmeravanje letova za Evropu.

Na 36. strani Bin Laden iznosi želju da se formiraju dva udarna voda Al Kaide, jedan u Pakistanu, drugi u Avganistanu. Njihov zadatak biće planiranje napada na tadašnjeg predsednika Baraka Obamu i bivšeg direktora CIA Dejvida Petreusa u slučaju da posete bilo koju od tih zemalja.

UKRATKO

- NATO planira da uspostavi prihvatne kampove za privremeni smeštaj evakuisanih Avganistanaca koji su radili za alijansu.

- Pentagon je saopštio da je u transportnom avionu "C-17" bilo ukupno 823 putnika, iako je on predviđen za 150 putnika.

- Iz Avganistana je dosad evakuisano oko 12.000 stranaca i Avganistanaca koji su radili u ambasadama i međunarodnim organizacijama.

- Zaposleni u ambasadi SAD u Kabulu spaljivali su pasoše avganistanskih državljana koji su podneli zahtev za američku vizu - Velika Britanija će po potrebi sarađivati sa talibanima, poručio je premijer Boris Džonson.

- Halil Hakani, čija je glava ucenjena na pet miliona dolara, postavljen je za šefa bezbednosti u Kabulu.

- Obama je čelnik nevernika i njegova likvidacija automatski će dovesti Bajdena na vlast i preuzimanje mandata. Tamo je to normalno. Bajden je potpuno nepripremljen za tu dužnost, što će Ameriku odvesti u krizu. Što se tiče Petreusa, on je čelni čovek CIA u poslednjoj godini rata i njegovo ubistvo bi promenilo ishod - naveo je Bin Laden.

Nije bilo opasnosti

Američki obaveštajni analitičari koji su prvi put otkrili postojanje ovog dokumenta Vašington postu još 2012. godine, naveli su da nijedna zavera za ubistvo Baraka Obame ili Dejvida Petreusa nije realna niti predstavlja bilo kakvu opasnost. Bajden, koji je u januaru preuzeo dužnost predsednika SAD, suočen je sa velikim besom javnosti u Americi i celom svetu zbog toga jer je prepustio Avganistan u ruke talibanima.

Kurir.rs/A.P.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track