SRUŠIO MU SE SVET: Avganistanski novinar objavio poslednje snimke pred poletanje u IZBEGLIŠTVO! VIDEO
Foto: Print Sreenscreen Twitier Bilal Sarwary

Masovna evakuacija

SRUŠIO MU SE SVET: Avganistanski novinar objavio poslednje snimke pred poletanje u IZBEGLIŠTVO! VIDEO

Planeta -

Avganistanski slobodni novinar Bilal Sarvari koji je godinama pratio sva politička dešavanja u Avganistanu, operacije i nebrojneo puta putovao sa avganistanskim političkim i vojnim funkcionerima, koji su krojili sudbinu ove centralnoazijske države sprema se da zauvek napusti Avganistan zbog čega je objavio nekoliko snimka

Poslednji put dok je bio u svojoj zemlji napravio je dva snimka. Prvi dok se autobusom kretao prema stajanci gde se nalazio avion sa kojim će da odleti u izgnanstvo snimo je kako izgleda situacija na aserodromu gde su na bliskom rastojanju sa oružjem u rukama i američki vojnici i talibani. Na aerodromu su takođe na smiku vidljivi i timovi za borbu protiv terorizma.

Međutim, najtužniji video za Bilala Sarvarija, koji da bi izbegao osvetu talibana mora je da pobegne iz zemlje bio je trenutak, kada je po mrklom mraku mobilnim telefonom snimio kako izgleda aerodrom noću sa koga će poleteti u nepoznato, a sa koga je mnogo putao poletao na novinarske zadatke i srećan se vraćao u zemlju.

Na dva dodatna snimka prikazao je trenutka sa kojim emocijama se suočavaju Avganistanci koji napuštaju državu zbog straha od talibana.

Na oba snimka vidi se mladi Avganistanac sa maskom na licu kome je ćitav život stao je veliki ranac koji je nosio na leđima.

Ko je Bilal Savari

Bilal Savari je frilenser, koji je u svet novinarstva ušao sasvim slučajno posle 11. septembra 2001 godine kada je počeo da radi za BBC dok su američki bombarderi rušili prvu talibansku vlast. Diplomirao je 2010 godine na koledžu Middleburi u Vermontu 2010. godine kao nezavisni stipendista. Sfera njegovog pručavanja bila je veza terorizma i droge, a diplomski rad bavio se poređenjem i sličnostima između talibana i kolumbisjke paravojne armije FARK. Za njega su govorili da je najhrabriji novinar u Avganistanu. Radio je kao producent i reporter za BBC World Service.. Takođe sarađivao je i sa CNN, France 24, CBC i drugim svetskim medijima

Kurir.rs/A.Mlakar

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja