U STROGOJ TAJNOSTI Direktor CIA se u Kabulu sastao sa liderom talibana mulom Baradarom?
Foto: Profimedia/Biden Transition Via Cnp/Zuma Press, KARIM JAAFAR / AFP / Profimedia

sastanak je održan u ponedeljak

U STROGOJ TAJNOSTI Direktor CIA se u Kabulu sastao sa liderom talibana mulom Baradarom?

Planeta -

Direktor CIA Vilijam Barns tajno se sastao sa liderom talibana Abdulom Ganijem Baradarom u Kabulu u ponedeljak, prenosi Vašington post pozivajući se na anonimne američke zvaničnike.

Ovo je najviši diplomatski susret od kada su talibani preuzeli kontrolu nad Kabulom i dogodio se uoči sastanka G7 na kome će se raspravljati o tome da li će priznati militantnu grupu, kao i pritiska na SAD da produže rok za povlačenje, pisše Vašington post, a prenosi Gardijan.

Izveštaji o sastanku dolaze usred besomučnog procesa evakuacije u Kabulu, gde američke i savezničke snage nastavljaju svakodnevno da evakuišu na stotine ljudi iz Avganistana.

Ali s obzirom da se rok približava, rasprave o mogućem produženju su u toku. Takođe postoje pritisci drugih snaga koje žele da američka vojska nastavi evakuaciju nakon roka.

Talibani su ranije pretili posledicama ako se SAD potpuno ne povuku iz Avganistana, uključujući napuštanje aerodroma u Kabulu, koji je trenutno jedino mesto pod kontrolom američke vojske i koristi se za evakuaciju. Militantna grupa, međutim, nije precizirala kakve bi posledice mogle da budu.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja