APEL ČELNIKA NEMAČKE AGENCIJE ZA ZAPOŠLJAVANJE: Svake godine nam treba 400.000 novih radnika!
Foto: Markus Schreiber / AFP / Profimedia

drama

APEL ČELNIKA NEMAČKE AGENCIJE ZA ZAPOŠLJAVANJE: Svake godine nam treba 400.000 novih radnika!

Planeta -

"Nemačkoj ponestaje radne snage", izjavio je Detlef Šele za "Zidojče cajtung".

Kao rezultat demografskog razvoja, broj potencijalno radno sposobnog stanovništva u ovoj godini će se smanjiti za 150.000. "Narednih godina će biti mnogo dramatičnije", upozorava Šele, čelnik Agencije za zapošljavanje .

Nemačka bi problem mogla da reši ako obuči nekvalfikovanu radnu snagu, i ako onima koji rade skraćeno radno vreme, a to u stvari ne žele, dozvoli da im radno vreme traje duže. Ali, pre svega, ako dovede radnu snagu iz inostranstva. To bi trebalo da odradi nova vlada Nemačke, smatra Šele, prenosi DW.

"Potrebno nam je 400.000 imigranata godišnje, dakle mnogo više nego proteklih godina. Od negovatelja, preko instalatera klima uređaja, do logističara i fakultetski obrazovanih ljudi. Radne snage će nedostajati u svim oblastima", rekao je šef Agencije za zapošljavanje.

Šele poslednjih dana konstantno ukazuje na lošu situaciju u obučavanju radne snage. "Mnogi koji se obučavaju i poslodavci jednostavno se – ne pronalaze", kaže Šele. A ovaj trend se sve više pogoršava. "Čak 31 odsto ljudi koji su se prijavile za obuku, do sada je bez radnog mesta. Istovremeno, 40 procenata mesta za obuku je nepopunjeno", rekao je šef nemačke Agencije za zapošljavanje.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja