HOROR U PALERMU: Zbog velike vrućine eksplodiraju kovčezi s telima nesahranjenih!
Foto: Profimedija

POTPUNO SULUDO

HOROR U PALERMU: Zbog velike vrućine eksplodiraju kovčezi s telima nesahranjenih!

Planeta -

U Palermu na sahranu još od 2019. čeka više od 850 preminulih jer na groblju nema mesta, objavio je dnevnik Đornale di Sicilija

Prepuni šatori Stotine nesahranjenih sanduka s telima preminulih
Prepuni šatori Stotine nesahranjenih sanduka s telima preminulihfoto: Profimedija

Zbog velike vrućine koja je poslednjih nedelja zabeležena u Palermu, najvećem gradu na Siciliji, eksplodiraju kovčezi sa telima nesahranjenih osoba, objavio je dnevnik Đornale di Siclija!

Situacija je alarmantna, kovčezi i tela trunu, šireći nesnosan smrad, a porodice preminulih su nemoćne da bilo šta učine.

Sanduci od cinka

- Neki kovčezi su eksplodirali zbog vrućine. Nemamo mesta gde da sahranjujemo preminule. Visoke temperature su ubrzale proces raspadanja i truljenja - rekao je Leonardo Kristofaro, direktor groblja Rotoli, i nastavio: - Situacija je zabrinjavajuća, neophodno je pod hitno izvršiti sahranu onih koji nisu pokopani ili kupiti odgovarajuće kovčege od cinka, koji mogu da izdrže temperature i koji ne trunu poput drvenih. Svesni smo toga da se bez sahranjivanja ili kupovine odgovarajućih sanduka u pitanje može dovesti zdravlje građana.

Tuga Porodice obilaze šatore s kovčezima i odaju počast svojim najmilijima
Tuga Porodice obilaze šatore s kovčezima i odaju počast svojim najmilijimafoto: Profimedija

Sanduci poređani u šatorima - Fotografije na kovčegu

Sanduci sa telima preminulih slažu se jedni na druge pod šatore koji su postavljeni na stazama koje vode do pojedinih delova groblja. Na sanducima se nalaze slike preminulih kako bi porodice mogle da dođu i odaju im počast. Istovremeno, zbog širenja nesnosnog smrada porodice sahranjenih ne mogu da dođu na groblje kako bi odnele cveće i obišle grobove najmilijih.

Gomilanju tela nesahranjenih, osim manjka mesta na lokalnom groblju, doprineo je i kvar na krematorijumu, koji je zatvoren još od 15. aprila. Nadležni razmatraju i prebacivanje dela nesahranjenih u susednu Kalabriju. Projekat izgradnje novog groblja nije odobren, a kako to obično biva, u igru se uključila i mafija, koja želi da proširi svoj uticaj. Kako prenose italijanski mediji, mafija ima plan da izgradi privatno groblje i ponudi svoje usluge unesrećenim građanima.

Temperatura i do 48 stepeni

Temperatura u ovom delu Sicilije pela se i do 48 stepeni Celzijusa. Dodatnu opasnost, pored vrućine, predstavljaju i druge vremenske neprilike. Naime, usled obilnih padavina, Palermo su prošle godine pogodile velike poplave i bujica je razorila lokalno groblje. Nekoliko desetina kovčega sa telima pokojnika završilo je u moru. Poslednjih dana u Palermu je i sve više žrtava koronavirusa, što predstavlja dodatni problem. Od kovida 19 preminulo je 12 osoba 20. avgusta, dok je registrovano još 1.508 novozaraženih.

Kurir/A.P.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja