TALIBANI OPTUŽUJU AMERIKU ZA STANJE U KABULU: Prestanite da izvlačite OBRAZOVANE ljude iz zemlje u neizvesnost! Nema odmazde!
Foto: EPA / Stringer

tvrde da žele mir

TALIBANI OPTUŽUJU AMERIKU ZA STANJE U KABULU: Prestanite da izvlačite OBRAZOVANE ljude iz zemlje u neizvesnost! Nema odmazde!

Planeta -

Talibani tvrde da se trude da kontrolišu haotičnu situaciju na aerodromu u Kabulu, ali da im problem stvara "Amerika sa politikom izvlačenja ljudi iz Avganistana".

Portparol talibana Zabihula Mudžahid rekao je na konferenciji za novinare da je "ono što im predstavlja problem" sve veća gužva ispred aerodroma u Kabulu.

"Trudimo se da pomognemo, ali nažalost Amerikanci i dalje nastavljaju svoju prethodnu politiku u vezi s tim i izvode Avganistance iz zemlje u neizvesnu budućnost."

Mudžahid je pozvao SAD da "ne ohrabruju" avganistanski narod, posebno lekare, inženjere i "obrazovanu elitu" da napuste Afganistan.

On je rekao da Avganistanci više ne bi trebalo da idu na aerodrom, dodajući da oni koji su još tamo treba da se vrate kući i da će im biti zagarantovana bezbednost.

Portparol je takođe rekao da talibani ne žele zatvaranje stranih ambasada, tvrdeći da su diplomatama u Avganistanu date garancije da su bezbedni.

Ponavljajući da neće biti produženja roka za evakuaciju nakon 31. avgusta, Mudžahid je ponovio da oni ne odobravaju politiku "napuštanja zemlje" Avganistanaca i podvukao da "ne postoje nikakvi spiskovi, niko nikoga ne prati, pokušavamo da uspostavimo mir u zemlji i svi želimo iste stvari".

On je takođe najavio i generalnu amnestiju, kao i da nema odmazde.

Kurir.rs / Sky News, Foto: EPA / Stringer

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track