naredio ubistvo i napade

JAPANSKI MAFIJAŠKI BOS OSUĐEN NA SMRTNU KAZNU, ON PORUČIO SUDIJI: Zažalićeš! VIDEO

Planeta -

Japanski sud osudio je šefa mafijaške organizacije jakuza na smrt nakon što je naredio ubistvo i napade na još troje građana.

Satoru Nomura, 74-godišnji šef kriminalnog klana "Kudo-kai" sa jugozapada Japana, negirao je optužbe da je on smišljao nasilne napade.

Okružni sud u Fukuoki potvrdio je da je Nomuru u utorak osuđen na smrt, dok su japanski mediji objavili da je presuda doneta uprkos nedostatku dokaza koji ga direktno povezuju sa zločinima, prenosi Al džazira.

-Zatražio sam pošteno suđenje... Žalićeš zbog ove odluke do kraja života, rekao je Nomuru sudiji koji ga je osudio.

Mafija Jakuza se u Japanu dugo toleriše kao nužno zlo za osiguravanje reda na ulicama i brzo obavljanje poslova, koliko god sredstva bila sumnjiva.

Ali poslednjih decenija, stroži propisi protiv bandi, slabljenje socijalne tolerancije i slaba ekonomija doveli su do stalnog pada članova ove mafijaške organizacije.

Nomura je osuđen jer je, prema presudi, a kako prenose mediji, 1998. naredio ubistvo bivšeg uticajnog šefa ribarske zadruge. Sudilo mu se i za napad na rođaka žrtve ubistva 2014. godine te napad nožem na medicinsku sestru u klinici u kojoj se Nomura lečio, javili su japanski mediji.

Nomuri se na teret stavljao i napad iz 2014. godine prilikom kojeg je ustreljen policajc koji je istraživao njegovu mafijašku organizaciju. Policajac je preživeo, ali je zadobio teške povrede.

Tužioci su tvrdili da su sve napade izveli pripadnici organizacije Kudo-kai, na čijem čelu je bio Nomura.

Japan je jedna od retkih razvijenih zemalja koje još uvek nisu ukinule smrtnu kaznu. Javna podrška smrtnoj kazni u Japanu i dalje je visoka uprkos kritikama međunarodne javnosti i udruženja za ljudska prava.

Kurir.rs/Index.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track