POMNO PRATIMO I PROCENJUJEMO SITUACIJU Svetska banka obustavila pomoć Avganistanu
Foto: EPA / U.S. Central Command

zabrinjava ih stanje u zemlji

POMNO PRATIMO I PROCENJUJEMO SITUACIJU Svetska banka obustavila pomoć Avganistanu

Planeta -

Svetska banka objavila je da je zamrzla finansiranje projekata u Avganistanu nakon što su talibani preuzeli kontrolu u Kabulu.

-Obustavili smo isplate u našim poslovima u Avganistanu i budno pratimo i procenjujemo situaciju u skladu sa našom internom politikom i procedurama, izjavila je portparolka Svetske banke u utorak u Vašingtonu.

-Paralelno ćemo se i dalje konsultovati sa međunarodnom zajednicom i partnerima u razvoju, dodala je.

Kako je istakla duboko ih zabrinjava stanje u Avganistanu i uticaj na razvojne projekte u zemlji, posebno one namenjene ženama.

-Zajedno sa partnerima istražujemo mogućnosti daljeg angažmana kako bi se sačuvali teško izboreni rezultati i nastavila podrška narodu Avganistana, istakla je ona.

Od 2002. osigurali pet milijardi dolara pomoći

Svetska banka je važan finansijer razvojnih projekata u Avganistanu koji spada među najsiromašnije zemlje u svetu. Navode da su od 2002. do maja ove godine zemlji osigurali gotovo pet milijardi dolara pomoći.

U februaru aktivno je bilo 12 projekata ukupne vrednosti oko 940 milliona dolara, a tome valja dodati i projekte koje realiziraju u saradnji sa avganistanskim fondom za obnovu.

Međunarodni monetarni fond (MMF) objavio je još prošle nedelje da do daljnjeg obustavlja saradnju sa Avganistanom, podseća dpa.

Kurir.rs/Index.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track