OVAKO TONE AMERIČKA FREGATA: Gađali je različitim oružjem i sa mora i iz vazduha, ali joj je ipak presudio klasičan torpedo! VIDEO
Foto: Screenshot YT/USN Navy

efikasno

OVAKO TONE AMERIČKA FREGATA: Gađali je različitim oružjem i sa mora i iz vazduha, ali joj je ipak presudio klasičan torpedo! VIDEO

Planeta -

Američka mornarica objavila je video montažu sa nedavne vežbe potapanja, ili SINKEKS, na obali Havaja.

Snimci prikazuju kako mornarica, zajedno sa marincima, različitim naoružanje gađa bivši USS Ingrahem, poslednjoj fregati klase Oliver Hazard Peri ikada napravljenoj, pre nego što je torpedo Mk 48 ispaljen iz podmornice USS Čikago konačno prepolovi brod na dva dela.

SINKEKS je bio deo vežbe velikih razmera (LSE) 2021, koja je počela 2. avgusta, a završila se 16. avgusta. LSE 2021 je u velikoj meri bila usredsređena na pomaganje mornarici i marincima u istraživanju i usavršavanju različitih novih vežbi. Deo SINKEKS-a bio je usredsređen na demonstriranje različitih sposobnosti pomorskih udara velikog dometa koje obe službe sada imaju ili su u procesu izlaska na teren, piše Drajv.

Prva polovina videa, koja je gore prikazana kompletna, počinje nizom klipova koji prikazuju različite sisteme naoružanja korištene u SINKEKS -u.

Kao što je već napomenuto, USS Čikago, koja je takođe najstarija podmornica mornaričke klase Los Anđeles koja je trenutno u upotrebi, nakon što je USS Olimpia u februaru prestala sa radom, takođe je ispalio torpedo Mk 48 tokom SINKEKS -a. Mornarički lovci F-35C bacili su i laserski navođene bombe serije Pejvej. F-35C su poleteli sa palube nosača aviona USS Karl Vinson, koji je prvi nosio te stelt avione na operativnom krstarenju.

Drugi deo videa prikazuje različito oružje koje je ispaljeno na bivši USS Ingrahem, koji je stavljen van pogona 2015. godine, a koji je kasnije izdvojen da se koristi kao meta, a zatim je pogodio brod. Snimak udara uključuje isečak gde se čini da manje oružje, verovatno JSOV ili Pejvej, udara u središte broda, nakon čega sledi projektil, koji bi bio ili Harpun ili NSM, koji pogađa krmu.

Snimak ekrana iz video -montaže američke mornarice sa nedavnog SINKEKS -a sprovedenog u okviru velike vežbe 2021. Dim se vidi kako se diže iz središta broda na koje je naletelo oružje. Beli predmet koji se vidi levo od krme je projektil koji će uskoro pogoditi brod.

Nakon toga sledi pogled na torpedo Mk 48 koji udara u bok nekadašnje fregate klase Oliver Hazard Peri, uzrokujući da se središte brodskog trupa savije i vjerovatno se slomi. Drugi pogled na udar torpeda viđen ispod, već se pojavio na internetu. Novi video snimak mornarice završava se potopljenim brodskim pramcem koji se vidi kako i dalje viri ravno iznad talasa.

Sve u svemu, to je impresivan prikaz pomorske vatrene moći i demonstrirao je razne sposobnosti pomorskog udara koje mornarica i korpus mornarice vide kao bitne komponente svojih novih koncepata operacija. Na kraju je, takođe, istaknuto kako torpeda, poput Mk 48, i dalje su glava udarna snaga za potapanje brodova.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja