NE DOLAZITE NA AERODROM, AKO MOŽETE, NAPUSTITE AVGANISTAN MOMENTALNO: Zapadne vlade upozoravaju da ISIS planira teroristički napad
Foto: Profimedia

avganistan

NE DOLAZITE NA AERODROM, AKO MOŽETE, NAPUSTITE AVGANISTAN MOMENTALNO: Zapadne vlade upozoravaju da ISIS planira teroristički napad

Planeta -

Američka, australska, novozelandska i britanska vlada upozorile su svoje državljane da ne idu na kabulski aerodrom zbog pretnje terorističkim napadom.

Rok za evakuaciju iz Kabula je 31. avgust i zvaničnici upozoravaju da neće biti dovoljno vremena da se evakuišu svi koji moraju. Sa ovim pozivom, taj prozor je dodatno sužen.

Ministarstva sve četiri zemlje pozvale su ljude da više ne pokušavaju da stignu do aerodroma, što je uznemirilo hiljade onih koji ni na koji drugi način ne mogu da pobegnu iz zemlje i spasu svoje i živote svojih najmilijih.

Upozorenje, objavljeno noćas, je vrlo precizno: "Svi oni koji se nalaze na ebi, istočnoj ili severnoj kapiji moraju smesta da odu". Američki Stejt department upozorio je svoje državljane da postoje "bezbednosne pretnje" i da na aerodrom dođu samo ako "dobiju individualne instrukcije od predstavnika američke vlade".

Australijsko ministarstvo spoljnih poslova danas je ažuriralo savet na Smartraveleru u kojemu upozorava ljude da ne idu na aerodrom "Hamid Karzai", a onima koji se nalaze u blizini da se sklone na sigurno mesto i čekaju dalje savete.

Britanski Forin ofis pozvao je ljude da ne odlaze na aerodrom. "Postoji ozbiljna pretnja terorističkim napadom. Ne odlazite na međunarodni aerodrom u Kabulu. Ako ste u okolini aerodroma, sklonite se na bezbednu lokaciju i čekajte dalja uputstva. Ako možete na neki drugi način da napustite bezbedno Avganistan, uradite to momentalno", navodi se u upozorenju britanskog ministarstva spoljnih poslova.

Britanski obaveštajni izvori ranije su rekli da postoji velika opasnost od samoubilačkog napada Islamske države koja je žestoki protivnik kako talibana tako i Amerikanaca.

Nedelju i po dana nakon što su talibani zauzeli Kabul mogućnosti za vojnu evakuaciju iz Avganistana brzo nestaju, naročito jer je američki predsednik Džo Bajden odbio da produži rok za povlačenje američkih snaga 31. avgusta. Kada Amerikanci napuste kabulski aerodrom, bezbednost daljih evakuacija neće biti garantovana.

Svetske agencije prenose da je situacija u Kabulu haotična jer su se na aerodromu i oko njega okupile hiljade ljudi u nadi da će uspeti da uhvate neki, bilo koji let van zemlje pre isteka roka.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja