RUSIJA SNABDEVA ZEMLJE OKO AVGANISTANA ORUŽJEM: Spremaju se za eventualne napade džihadista
Foto: EPA/SERGEI ILNITSKY

avganistan

RUSIJA SNABDEVA ZEMLJE OKO AVGANISTANA ORUŽJEM: Spremaju se za eventualne napade džihadista

Planeta -

Uzbekistan i Tadžikistan pretrpeli su 1990ih i 2000ih godina džihadističke napade i strahuju od ponavljanja takvog scenarija.

Rusija je u četvrtak objavila da je primila nove narudžbine za isporuku oružja državama centralne Azije kojima će isporučiti oružje i helikoptere kako bi bile spremne dok talibani ponovno uspostavljaju vlast u Avganistanu.

"Već radimo na određenom broju narudžbina iz regiona za isporuku ruskih helikoptera, lakog naoružanja i modernog sistema za zaštitu granica", objavila je agencija Ria Novosti izjavu Aleksandra Mihejeva, generalnog direktora kompanije Rosoboronexport zadužene za izvoz oružja.

Države centralne Azije, među kojima Uzbekistan i Tadžikistan koji se graniče sa Avganistanom, pretrpele su 1990ih i 2000ih godina džihadističke napade i strahuju od ponavljanja takvog scenarija pošto su talibani ponovno preuzeli kontrolu nad Avganistanom, prenosi Hina.

Moskva, koja smatra centralnu Aziju svojim "dvorištem" i tamo ima svoje vojne baze strahuje od infiltriranja avganistanskih džihadista koji bi u region mogli da uđu "prerušeni u izbeglice".

Ruske vlasti takođe strahuju od razbuktavanja trgovine opijumom i heroinom, narkoticima čiji je Avganistan veliki svetski proizvođač.

Nakon zajedničkih vojnih vežbi Rusije u Uzbekistanu i Tadžikistanu, nove vojne vežbe od 7. do 9. septembra u Kirgistanu organizuju zemlje članice Organizacije ugovora o zajedničkoj bezbednosti (CSTO), vojnog saveza na čelu sa Moskvom.

Vojnici će na tim vežbama uvežbavati "uništavanje ilegalnih oružanih grupa koje su se ubacile na teritoriju neke od država članica CSTO-a", navodi portparol saveza za agenciju Interfax.

Talibani poručuju da oni nisu pretnja za druge države centralne Azije.

Kurir.rs/Jutarnji list

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track