OSVETA ZA SMRT 13 MARINACA U KABULU Ovo je dron koji je razneo glavnog planera Islamske države u Avganistanu!
Foto: Profimedia

BEZ MILOSTI

OSVETA ZA SMRT 13 MARINACA U KABULU Ovo je dron koji je razneo glavnog planera Islamske države u Avganistanu!

Planeta -

Su­ro­va osve­ta izve­de­na na­kon ek­splo­zi­je kod
ae­ro­dro­ma u pre­sto­ni­ci Av­ga­ni­sta­na, ka­da je po­gi­nu­lo vi­še od 170 oso­ba, me­đu ko­ji­ma i 13 ma­ri­na­ca SAD

Pen­ta­gon je po­tvr­dio da je ra­ke­tom ispa­lje­nom iz dro­na eli­mi­ni­san glav­ni pla­ner Isla­m­ske dr­ža­ve Ho­ra­san (IS­IS-K), ko­ja je preu­ze­la od­go­vor­nost za sa­mou­bi­la­č­ki na­pad ne­da­le­ko od ae­ro­dro­ma u Ka­bu­lu, ka­da je po­gi­nu­lo vi­še od 170 oso­ba, me­đu ko­ji­ma i 13 ame­ri­č­kih ma­ri­na­ca!

Te­h­ni­č­ki podaci Na­ziv „MQ-9 ri­per“

l Pr­vi let: 2. fe­bruar 2001. l Po­sa­da: 2 ope­ra­ti­v­ca na zemlji l Du­ži­na: 11 metara l Ra­spon kri­la: 20 metara l Vi­si­na: 3,8 metara l Te­ži­na pra­zan: 2.200 kilograma l Te­ži­na pun: 4.760 kilograma l Ma­ks. br­zi­na: 482 km/h l Kr­sta­re­ća br­zi­na: 313 km/h l Do­met: 2.000 kilometara l Ma­k­si­mal­na vi­si­na: 15.200 metara l Uku­p­no izra­đe­no: 195 komada

americka armija
foto: Profimedia

Su­ro­va osve­ta izve­de­na je po odo­bre­nju Džo­ze­fa Ba­j­de­na, pred­sed­ni­ka SAD, ko­ji je po­ru­čio da će ek­stre­mi­sti sku­po pla­ti­ti za sa­mou­bi­la­č­ki na­pad i da im ne­će bi­ti opro­šte­no.

Po­sao ni­je završen Sa­ve­zni­ci oko­n­ča­li evakuaciju

l Bri­tan­ska ar­mi­ja oko­n­ča­la je eva­kua­ci­ju iz Av­ga­ni­sta­na, jer ni­je pos­ti­g­nut spo­ra­zum o pro­du­že­nju eva­kua­ci­je po­sle 31. av­gu­sta. Pre­ma pro­ce­na­ma me­di­ja, u Ka­bu­lu je osta­lo oko 1.250 Av­ga­ni­sta­na­ca ko­ji su sa­ra­đi­va­li s bri­tan­skim vo­j­nim i ci­vi­l­nim or­ga­ni­za­ci­ja­ma i či­ji su ži­vo­ti ugro­že­ni po do­la­sku ta­li­ba­na. Na­vod­no je osta­lo i oko 150 bri­tan­skih dr­ža­vlja­na. Ita­li­ja je ta­ko­đe ju­če po­tvr­di­la da je za­vr­ši­la eva­kua­ci­ju svo­jih dr­ža­vlja­na iz Ka­bu­la, baš kao i Fra­n­cu­ska.

americka armija
foto: EPA

Ubi­jen u automobilu

Ak­ci­ja ame­ri­č­ke ar­mi­je usle­di­la je na­kon ma­nje od 48 sa­ti od na­pa­da u Ka­bu­lu, a ka­ko pre­no­si De­j­li me­jl, glav­ni pla­ner dži­ha­di­sta li­kvi­di­ran je dok se sa sa­ra­d­ni­ci­ma na­la­zio u au­to­mo­bi­lu u pro­vi­n­ci­ji Na­n­ga­r­har, na isto­ku Av­ga­ni­sta­na. - Izve­li smo sveo­bu­hvat­nu an­ti­te­ro­ri­sti­č­ku ope­ra­ci­ju pro­tiv pla­ne­ra IS­IS-K. Pr­vi re­zu­l­ta­ti po­ka­zu­ju da je me­ta eli­mi­ni­sa­na. Si­gu­r­ni smo da ni­je bi­lo ci­vi­l­nih žr­ta­va - re­kao je Vi­li­jam Ur­ban, po­r­t­pa­rol ame­ri­č­ke mor­na­ri­ce.

Dron pod ozna­kom „MQ-9 ri­per“ do­le­teo je s Blis­kog isto­ka, a ži­te­lji Dža­la­la­ba­da, glav­nog gra­da pro­vi­n­ci­je Na­n­ga­r­har, na­vo­de da su u pe­tak oko po­no­ći ču­li ne­ko­li­ko sna­žnih ek­splo­zi­ja.

- Ju­tros smo ču­li da je bio va­zdu­šni udar. Po­go­đe­na je i jed­na ku­ća - re­kao je Sa­jid Ekram, je­dan od lo­kal­nih sta­nov­ni­ka.

Nei­me­no­va­ni ta­li­ban­ski ko­man­dir re­kao je da je ne­ko­li­ko pri­pa­d­ni­ka Isla­m­ske dr­ža­ve Ho­ra­san uha­p­še­no po­sle na­pa­da u Ka­bu­lu. - Njih će ispi­ta­ti na­ši oba­ve­šta­j­ni ti­mo­vi.

Alarmantno Upo­zo­re­nje pentagona Pre­te no­vi na­pa­di islamista

l Ame­ri­č­ke vla­sti su upo­zo­ri­le da pre­te no­vi sa­mou­bi­la­č­ki na­pa­di isla­mi­sta u Ka­bu­lu. Zbog to­ga je am­ba­sa­da SAD u pre­sto­ni­ci Av­ga­ni­sta­na po­zva­la sve dr­ža­vlja­ne SAD da hi­t­no na­pu­ste po­dru­č­je oko ae­ro­dro­ma u Ka­bu­lu zbog si­gu­r­nos­ti.

- Zbog bez­bed­no­snih pre­t­nji i da­lje sa­ve­tu­je­mo ame­ri­č­ke gra­đa­ne da izbe­ga­va­ju odla­zak na ae­ro­drom i da izbe­ga­va­ju ula­ze u ae­ro­dro­m­ske pros­to­ri­je - na­vo­di se u upo­zo­re­nju.

Ame­ri­č­ki ge­ne­ral Henk Te­j­lor re­kao je da se oko 5.400 oso­ba ko­je se na­la­ze na ae­ro­dro­mu u Ka­bu­lu suo­ča­va s „ne­po­sred­nom pre­t­njom od te­ro­ri­sti­č­kih na­pa­da“.

- Do po­sled­njeg tre­nu­t­ka će­mo ih ukr­ca­va­ti na ame­ri­č­ke vo­j­ne le­to­ve ko­ji na­pu­šta­ju Av­ga­ni­stan - re­kao je on.

americka armija
foto: EPA

Me­đu­sob­ni obračuni

Od­nos ta­li­ba­na i pri­pa­d­ni­ka IS­IS bio je pro­me­n­ljiv. Dok je Isla­m­ska dr­ža­va bi­la na vr­hu­n­cu mo­ći u Ira­ku i Si­ri­ji, ni­su se pre­vi­še ek­spo­ni­ra­li u Av­ga­ni­sta­nu. Ka­da su po­ra­že­ni u Si­ri­ji i Ira­ku, deo njih se pre­ba­cio u Av­ga­ni­stan. Ta­li­ba­ni su po­tom ušli u pre­go­vo­re sa SAD i po­sle pos­ti­za­nja spo­ra­zu­ma isla­mi­sti su kre­nu­li u otvo­re­ni su­kob s ta­li­ba­ni­ma, ko­je op­tu­žu­ju da su po­pu­stlji­vi.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja