LUIZIJANI SE PRIBLIŽAVA NAJJAČI URAGAN JOŠ OD 1850. GODINE: Ida sve snažnija, stanovnici se užurbano pripremaju za udar VIDEO
Foto: EPA/ DAN ANDERSON

nju orleans na udaru

LUIZIJANI SE PRIBLIŽAVA NAJJAČI URAGAN JOŠ OD 1850. GODINE: Ida sve snažnija, stanovnici se užurbano pripremaju za udar VIDEO

Planeta -

Uragan Ida koji je danas ojačao i potencijalno može da izazove veliku štetu, približava se obalama američke savezne države Luizijane i Meksičkog zaliva.

Uragan ima propratne vetrove jačine od 115 do 185 kilometara na sat, što ga svrstava u kategoriju 3 na Safir-Simpsonovoj skali, koja ima pet kategorija.

Ida se trenutno nalazi 170 kilometara jugoistočno od ušća reke Misisipi i 295 kilometara od grada Houma u Luizijani. Uragan se kreće prema severozapadu brzinom od 24 kilometara na sat.

Meteorolozi su naveli da bi Ida pre dolaska na kopno mogla da ojača u uragan kategorije 4 sa propratnim vetrovima od oko 200 kilometara na sat.

Luizijanu je 2005. godine pogodio uragan Katrina i tada je stradalo 1.800 ljudi, dok je oko milion ostao bez krova nad glavom.

Guverner upozorava na "teške posledice"

"Stanovnici Luizijane imaju vremena do noći da se pripreme za uragan Idu", preporučio je guverner te južne države Džon Bel Edvards i upozorio na "teške posledice".

"Ovo će biti najjači uragan koji je pogodio Luizijanu još od 1850. Vaše vreme za beg se približava. Brzo se približava. I, kao što sam rekao juče, kad večeras legnete u krevet, budite spremni i budite tamo gde možete da se nosite sa olujom u trenutku udara", poručio je guverner.

"Vreme nije na našoj strani"

Gradonačelnica Nju Orleansa Latoja Kantrel juče je preporučila stanovnicima da se dobrovoljno evakuišu.

"Vreme nije na našoj strani. Uragan ubrzano raste i jača. Ako dobrovoljno napuštate grad, sad je vreme za pokret. Evakuišite se odmah", rekla je.

Kurir.rs/Beta/Index.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja