POSLE 20 GODINA VOJSKA SAD JE NAPUSTILA AVGANISTAN: Poslednji avion poleteo predveče, odmah izdato dramatično upozorenje VIDEO
Foto: screenshot youtube/ Outer Haven

istorijski događaj

POSLE 20 GODINA VOJSKA SAD JE NAPUSTILA AVGANISTAN: Poslednji avion poleteo predveče, odmah izdato dramatično upozorenje VIDEO

Planeta -

Dve decenije rata u Avganistanu pod vođstvom SAD zvanično je privedeno kraju, kada je poslednji vojni avion napustio međunarodni aerodrom u Kabulu pod vlašću talibana usred haotičnog vazdušnog spasavanja američkih državljana i Avganistanaca koji su služili SAD.

"Poslednji avion je poleteo. Rat je završen", rekao je visoki zvaničnik američke odbrane za Njuzvik.

Ubrzo nakon što je Njuzvik objavio vest o zvaničnom završetku rata, sve je potvrdio načelnik američke Centralne komande, general Kenet F. Mekenzi Ml.

U "obaveštenju vazduhoplovcima" (NOTAM) koje je izdala Savezna uprava vazduhoplovstva SAD takođe se navodi da međunarodni aerodrom Hamid Karzai više nije po kontrom SAD.

Vest je stigla u ponoć po lokalnom vremenu, obeležavajući rok 31. avgusta koji je ranije ove godine najavio predsednik Džo Bajden za okončanje američkih vojnih operacija u Avganistanu uoči simbolične 20. godišnjice 11. septembra, događaja koji je doveo SAD do intervencije u ratom razorenu naciju koja je tada bila pod vlašću talibana, a utočište militantne grupe Al-Kaide.

Odlaskom SAD, talibani su ponovo efikasno preuzeli kontrolu nad zemljom. U poslednjoj ofanzivi ove godine grupa je zauzela jednu po jednu provinciju, jer su avganistanska vlada i njene bezbednosne snage, koje podržavaju SAD, praktično propale, što je omogućilo talibanima da uđu u glavni grad bez ikakvih protivljenja.

Uprkos istorijskom neprijateljstvu, SAD i talibani postigli su mirovni sporazum u februaru prošle godine, inicijativu koju je preduzeo bivši predsednik Donald Tramp. Njegov naslednik obećao je da će nastaviti povlačenje, a nakon produženja prvobitnog roka 1. maja ove godine, na kraju je izašao u utorak po lokalnom vremenu.

Povlačenje je bilo opterećeno brojnim problemima, uključujući brzo preuzimanje talibana koje je izgledalo zapanjilo čak i američke zvaničnike, koji su i dalje tražili da obezbede vazdušni prevoz desetina hiljada Avganistanaca u strahu da bi oni i njihove porodice mogli da se suoče sa odmazdom za svoje usluge.

Došlo je i do smrtonosnog napada koji je pokrenuo ogranak militantne grupe Islamska država u Horasanu (ISIS-K), na koju su SAD odmah ciljale u napadu bespilotnom letelicom.

U drugom napadu bespilotnom letelicom u nedelju je rečeno da je ubio još jednog potencijalnog napadača ISIS-K, ali lokalni izvještaji ukazuju na to da je u američkom napadu ubijeno i 10 civilnih članova jedne avganistanske porodice.

Poslednjeg punog dana američkih operacija, na aerodrom je izveden još jedan raketni napad, ali je povlačenje nastavljeno.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track