POSLEDNJI JE NAPUSTIO AVGANISTAN: Slika američkog vojnika obilazi svet! Poslednji trenuci SAD u zemlji u kojoj su bili 20 godina
Foto: Printscreen Twitter/@DeptofDefense

usamljeni odlazak

POSLEDNJI JE NAPUSTIO AVGANISTAN: Slika američkog vojnika obilazi svet! Poslednji trenuci SAD u zemlji u kojoj su bili 20 godina

Planeta -

Poslednji američki vojnik koji je napustio Avganistan bio je general major Kris Donahju. U pancirki i sa kacigom zapovednik 82. vazduhoplovno-desantne divizije američke vojske nosio je oružje u desnoj ruci.

Donahju je svojim vojnicima poslao poslednju poruku: "Dobro obavljen posao, ponosim se svima vama."

Slika Donahjuovog usamljenog izlaska, koju je objavila centralna komanda SAD, mogla bi da postane simbol ponižavajućeg povlačenja Amerike iz zemlje, piše Gardijan.

SAD je saopštio da je dovršio povlačenje svojih snaga iz Avganistana gotovo 20 godina nakon napada na tu zemlju kojim je odgovorio na napade na Ameriku 11. septembra 2001. godine.

Više od 122.000 osoba napustilo je Kabul vazdušnim mostom uspostavljenim 14. avgusta, dan pre nego što su kontrolu nad Avganistanom ponovo preuzeli talibani, koji su pružili utočište militantnoj grupi Al Kaidi, koju se optužuje za napade na Njujork i Vašington 2001. godine.

Vašington i saveznici u NATO nisu predvideli da će talibani tako brzo preuzeti vlast i bili su prisiljeni brzo da napuste zemlju, ostavljajući iza sebe hiljade Avganistanaca koji su im pomagali.

"Bolan odlazak"

"Ovaj odlazak je bio vrlo bolan. Nismo uspeli da izvučemo sve koje smo hteli", rekao je general Frenk Mekenzi, zapovednik centralne komande američkih oružanih snaga na brifingu za novinare u Pentagonu.

"Ali mislim da smo ostali i 10 dana duže, ne bismo uspeli sve da izvučemo", rekao je Mekenzi, dodajući da je glavni američki diplomata u Avganistanu Ros Vilson bio na poslednjem letu.

Hitna evakuacija okončana je pre krajnjeg roka u utorak, koji je odredio američki predsednik Džo Bajden, odlučivši da sprovede sporazum o povlačenju trupa koji je sa talibanima sklopio njegov prethodnik Donald Tramp.

Sjedinjene Države i njihovi zapadni saveznici pokušali su da spasu svoje državljane i prevodioce, zaposlene lokalne ambasade, aktiviste za građanska prava, novinare i druge ugrožene Avganistance.

Evakuacije su postale još opasnije nakon što je u četvrtak u napadu bombaša samoubice, za koji je odgovornost preuzela Islamska država - neprijatelj i Zapada i talibana - poginulo 13 pripadnika američke vojske i više Avganistanaca koji su čekali na ulazu u aerodrom.

Bajden, suočen sa oštrim kritikama u zemlji i inostranstvu zbog svojih odluka, obećao je nakon krvavog napada na aerodrom u Kabulu da će uhvatiti odgovorne.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track