NAKON DIKSIJA, KALDOR: Zbog velikog požara koji hara Kalifornijom evakuisano popularno letovalište! Vozila zakrčila puteve VIDEO
Foto: PETER DASILVA / UPI / Profimedia/JOSH EDELSON / AFP / Profimedia/Printscreen YT/ABC7 News Bay Area

PRIBLIŽIO SE JEZERU TAHO

NAKON DIKSIJA, KALDOR: Zbog velikog požara koji hara Kalifornijom evakuisano popularno letovalište! Vozila zakrčila puteve VIDEO

Planeta -

Veliki požar približio se jezeru Taho u Kaliforniji, a zbog njegovog brzog širenja naređena je evakuacija celog kalifornijskog letovališta Saut Lejk Taho. Meštanima na granici sa susednom američkom državom Nevadom rečeno je da budu spremni da napuste domove.

To popularno letovalište, leti obično puno, sa desetinama hiljada turista, ispražnjeno je juče kada se ogromni požar Kaldor proširio na sever i na jug. Vozila natrpana biciklima i opremom za kampovanje, neka koja su vukla iza sebe čamce, zagušila su saobraćaj, a oko njih je vazduh bio braon i u izmaglici.

Požar je do kasno sinoć prešao glavne autoputeve i zahvatio planinske kabine dok se širio duž padina Taho basena.

Vatra je stigla na samo nekoliko kilometara od mesta Saut Lejk Taho, a stanovnici preko granice američke države Nevade, u okrugu Daglas dobili su upozorenje na moguću evakuaciju.

Direktor kalifornijskog odeljenja za šume i zaštitu od požara Tom Porter rekao je da je vatrena stihija jača nego što su ikad ranije videli, i da je od kritične važnosti za javnost da zna da treba rano da se evakuiše.

0629579858, Kalifornija, požar, požar Kaldor, jezero Taho
foto: PETER DASILVA / UPI / Profimedia

Pretnja od požara je toliko raširena da je američka služba za šume objavila juče da će nacionalne šume u državi Kaliforniji biti zatvorene do 17. septembra.

"Ne donosimo olako ovu odluku ali to je najbolji izbor za javnu bezbednost", rekla je zvaničnica Dženifer Eberlien.

Preko noći već ogromni požar Kaldor proširo se 11 kilometara u pravcu oblasti severoistočno od autoputa 50 i više od 13 kilometara u drugom pravcu, rekli su zvaničnici.

Više od 15.000 vatrogasaca bore se sa desetinama požara u Kaliforniji, uključujući i vatrogasce iz drugih američkih država koji su došli da pomognu.

Oko 250 vojnika obučavaju se u državi Vašington da pomognu sa teškim poslom ručnog raščišćavanja izgorelih šuma.

0629564063, Kalifornija, požar, požar Kaldor, jezero Taho
foto: JOSH EDELSON / AFP / Profimedia

Ekipe iz savezne države Luizijane su morale da se vrate nazad zbog druge katastrofe, uragana Ida koji je pogodio tu državu i ostavio mnoge domove bez struje.

Porter je rekao da su samo dva puta u istoriji Kalifornije požari goreli od jedne strane Sijera Nevade do druge, što se desilo ovog meseca sa požarima Kaldor i Diksi. Požar Diksi, drugi najveći u istoriji te američke države zahvatio je 3.121 kvadratni kilometar, oko 105 kilometara severno od požara kod jezera Taho, i izazvao je nova naređenja za evakuaciju juče.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track