OSTAVLJENA TEHNIKA DEMOLIRANA: Amerikanci pre povlačenja onesposobili svu tehniku, a posebno helikoptere!
Foto: U.S. Army photo by Master Sgt. Alex Burnett, Profimedia

Napustili Avganistan

OSTAVLJENA TEHNIKA DEMOLIRANA: Amerikanci pre povlačenja onesposobili svu tehniku, a posebno helikoptere!

Planeta -

Ulaskom general majora Krisa Donahjua komandanta 82. vazdušno desantne divizije poznate i kao All American "AA" u transportni avion C-17 okonačno je poglavlje američkog intervencionizma dugo 20 godina. Donahju je tako bio posledni američki vojnik koji je napustio Avganistan. Posle odlaska USA Army kompletni kabulski aerdorom preuzeli su talibani, odnosno brigrada Badri 313 koja je prva ušla u hangare u kojima je svega par sati pre boravilo hiljade američkih vojnika.

Kao u filmovima apokalipse pripadnici Badir 313 ušli su u hangare da vide šta su to Amerikanci iza sebe ostavili.

Naravno tu su bila dva helikoptera CH-46 Si Knight. To se naravno moralo i da se proslvai uz vatroment i PVO municiju.

U rano jutro talibanski PR Zabihulaj Mudžahid nije krio zadocvoljstvo i osmeh u pratnji komandosa kad je obilazio aerodrom rekao je da je ovo pobeda cele Avganistanske nacije.

Ono što je pažnju svih zaokupilo bila je ostavljena tehnika, ali ne ona na vojnom delu aerdoroma nekih 100 i nešto tenkova T-55 i T-62 i borbenih vozila BRDM-2 kao i helikoptera Mi-24V nego na ovom delu gde su bili američki vojnici.

Na fotografijama i snimcima se videla ostavljena tehnika za koju su neki govorili da su je Amerikanci kao i pre skoro tri nedelje Avganistanci predali u ruke talibanima. Pa su tako u hangarima mogli da se vide borbeni avioni A-29 Supertukano, helikopteri UH-60 Blekhok, MD-350, MRAP MaxProo, hamviji, koji su ostali upamćeni po tome više da su u danima haosa 16. i 17. avgusta rasterivali gomilu sveta, koji je po pisti jurio i kačio se na transportne avione da ih odvede daleko od pakla Kabula.

Amerikanci su pre odlaska uništili C-RAM sistem za protivraketnu odbranu, oko 70 vozila MRAP, 27 hamvija i 73 različite letelice od helikoptera preko borbenih do civilnih i transportnih aviona.

Međutim, izgleda da ono što su govorili u američkoj vojsci da su svu tehniku demolirali i da je neuoptrebljiva, govorili su istinu.

Kurir.rs/A.Mlakar

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track