PENTAGON NE ISKLJUČUJE MOGUĆNOST SARADNJE SA TALIBANIMA: Nijedna operacija nije savršena, izvući ćemo pouku iz ovog rata
Foto: EPA/JIM LO SCALZO

bol i bes u sad

PENTAGON NE ISKLJUČUJE MOGUĆNOST SARADNJE SA TALIBANIMA: Nijedna operacija nije savršena, izvući ćemo pouku iz ovog rata

Planeta -

Najviši dužnosnici Pentagona rekli su da će "izvući pouku" iz rata u Avganistanu i da osećaju "bol i bes" što su predali zemlju talibanima koji su im dvadeset godina bili neprijatelji, ali nisu isključili ni mogućnost saradnje sa njima.

"Nijedna operacija nije savršena", priznao je ministar obrane Lojd Ostin u prvom javnom istupu nakon završetka haotične evakuacije 124.000 civila iz Kabula.

"Želimo da izvučemo svu moguću pouku iz ovog iskustva", dodao je bivši general koji se borio u Avganistanu, pošto je odao počast 800.000 američkih vojnika koji su od 2001. učestvovali u ratu u kome je poginuo 2461 američki vojnik, među kojima 13 u posljednjim satima povlačenja.

Načelnik generalštava američke vojske, general Mark Majli, koji se takođe borio u Avganistanu, priznao je da su ovi dani bili "emocionalno izuzetno teški. Sve nas razdiru bol, bes, tuga i žalost s jedne strane i ponos i neslomljivost s druge".

"Učićemo iz ovog iskustva", rekao je. "A ono što nas je dovelo do toga proučavaćemo godinama. Mi, vojnici, pristupit ćemo tome ponizno, iskreno i otvoreno. Ima puno taktičkih, operativnih i strateških pouka koje moramo izvući."

Ostin je priznao da će vojnici koji su izgubili saborce u Avganistanu i porodice poginulih možda teško prihvatiti završetak rata u koji su SAD ušle 2001. kako bi srušili talibane sa vlasti.

"Znam da su ovi dani bili teški za mnoge od nas. Od avganistanskih veterana ne treba očekivati više nego od drugih Amerikanaca. Čuo sam ovih dana veoma različita mišljenja. To je jako važno. To je demokratija", rekao je Ostin.

General Majli je ocenio da je "moguća" eventualna saradnja sa talibanima u borbi protiv Islamskom državom i njenim avganistanskim ogrankom ISIS-K, koji je preuzeo odgovornost za napad na kabulski auerodrom u kome je stradalo stotine ljudi uključujući i 13 Amerikanaca.

Rat u Avganistanu je počeo krajem 2001. nakon napada na SAD 11. septembra. Napade su izveli džihadisti Al Kaide, s bazom u Avganistanu i uz zaštitu talibana.

Ono šta je trebalo da bude tek operacija odmazde preraslo je u sveobuhvatan poduhvat obnove zemlje kako bi se sprečio povratak talibana na vlast, što se ipak dogodilo 15. avgusta.

Kurir.rs/Agencije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track