Najnovije vesti

NOVI ZAKON STVARA PROBLEME: Teksašani mogu da nose oružje u javnosti bez dozvole i obuke, policija očajna
Foto: EPA/LARRY W. SMITH

divlji zapad

NOVI ZAKON STVARA PROBLEME: Teksašani mogu da nose oružje u javnosti bez dozvole i obuke, policija očajna

Planeta

Novi zakon o nošenju oružja u Teksasu koji je stupio na snagu, omogućava Teksašanima koji legalno poseduju oružje, da ga otvoreno nose u javnosti bez dozvole ili obuke.

Kontroverzni zakon koji se poziva na Ustavom zagarantovano pravo Amerikanaca da se brane, najnoviji je u nizu zakona koje su poslanici usvojili ove godine, dok broj pucnjava po celom Teksasu i šire, raste. Samo ove godine, u Teksastu je broj pucnjava porastao za 14 posto, na oko 3200 incidenata u poređenju sa istim periodom prošle godine.

"Dozvoliti gotovo svima da nose pištolj u javnosti, bez ikakvih pitanja, bez bezbednosne provere i obuke, je stvarno opasno", rekao je CNN-u Endru Karovski, stručnjak za bezbednost.

Uprkos protivljenju političara, demokrata i zagovornika kontrole naoružanja, guverner Teksasa Greg Abot potpisao je zakon na osnovu koga Teksašani stariji od 21 godinu mogu da nose oružje bez prethodne obuke i dozvole.

Sličan zakon već je na snazi u drugim konzervativnim državama poput Ajove, Tenesija, Montane, Jute i Vajominga.

Policija Teksasa usprotivila se zakonu, navevši da će im otežati posao. "Ne tražimo previše ako zahtevamo minimum obuke i to je u skladu sa drugim amandmanom", rekao je šef policije Dalasa Dag Grifit koji je i predsednik sindikata policajaca.

Ovaj zakon "čini naš posao mnogo opasnijim", upozorio je on.

Ako policija vidi pojedinca kako nosi oružje na protestu ili u prodavnici, ne mogu mnogo šta da urade, osim ako naoružana osoba to čini na nelegalan način, odnosno preti ili pljačka, objasnio je Karvoski.

"Jedan od razloga zašto je otvoreno nošenje oružja toliko opasno je što policija ne može da razluči da li neko ko na ulici otvorneo nosi vojnu puštu ima neke loše namere ili ne", rekao je on.

Kurir.rs

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...
track