U POPLAVAMA U NJUJORKU POGINULO DETE (2): Rekordne padavine odnele najmanje 9 života! Količina vode koja bi napunila 50.000 bazena
Foto: EPA/ Justin Lane

proglašeno VANREDNO STANJE

U POPLAVAMA U NJUJORKU POGINULO DETE (2): Rekordne padavine odnele najmanje 9 života! Količina vode koja bi napunila 50.000 bazena

Planeta -

Najmanje devet ljudi poginulo je zbog rekordnih padavina u Njujorku i Nju Džersiju, prema izveštajima njujorške policije (NYPD) i gradonačelnika Hektora Lore iz grada Pasaika u Nju Džerziju.

Njujorška policija prijavila je sedam smrtnih slučajeva u Njujorku, a Lora je prijavio najmanje jedan smrtni slučaj zbog poplava u Pasaiku. Među žrtvama je i dvogodišnji dečak, piše CNN.

Njujork, poplave, oluja Ida
foto: EPA / Justin Lane

Više od 17 centimetara padavina palo je u pet okruga Njujorka u periodu od pet sati, pošto su ostaci uragana Ida izazvali fatalne poplave širom severoistoka Sjedinjenih Država.

Kada se preračuna rekordna količina kiše koja je pala na ovo područje, to je otprilike količina vode koja bi napunila 50.000 olimpijskih bazena, rekao je meteorolog CNN-a Pedram Džavaheri.

Ova količina padavina je ogromna za bilo koji deo sveta, ali stavite je u urbano okruženje, pa to postaje još problematičnije, dodao je on.

Njuark je takođe doživeo svoj najkišovitiji dan u istoriji, sa skoro 22 centimetra padavina u sredu.

U Njujorku je proglašeno vanredno stanje zbog jake kiša i bujičnih poplava, a gradonačelnik Bil De Blasio pozvao je ljude da ostanu kod kuće.

Ovo su najređa upozorenja o vremenskim prilikama i rezervisana su samo za vreme poplava opasnih po život.

0629975315, Njujork, poplave, oluja
foto: Ed JONES / AFP / Profimedia

Nikada ranije nije izdavan za Njujork, kaže meteorolog CNN -a Pedram Džavaheri.

Delovi Roud Ajlenda, Konektitkata i Masačusetsa uskoro će biti poprište poslednje aktivnosti oluje, dok se Ida odmiče od SAD u narednih nekoliko sati, dodao je Džavaheri.

Više od 300 letova otkazano je sa aerodroma Njuark Liberti zbog toga što je ovo dan u kojem je u Njuarku zabeležena najveća količina kiše, rekao je on.

Kurir.rs/CNN

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track