VANREDNO STANJE U NJUJORKU ZBOG POPLAVA: Ulice i metro pod vodom, gradonačelnik poručio ljudima da ne izlaze iz kuća VIDEO
Foto: EPA/Jason Szenes/Justin Lane

ostaci uragana ida

VANREDNO STANJE U NJUJORKU ZBOG POPLAVA: Ulice i metro pod vodom, gradonačelnik poručio ljudima da ne izlaze iz kuća VIDEO

Planeta -

U Njujorku je proglašeno vanredno stanje zbog jake kiša i bujičnih poplava.

Kako piše CNN, radi se o ostacima uragana Ida, zbog čega u gradu spasioci imaju pune ruke posla.

U Njujorku je na snazi zabrana putovanja, sva vozila koja nisu hitna ne smeju da budu na ulici, a gotovo sve gradske linije metroa su obustavljene.

"Večeras svedočimo istorijskom nevremenu sa rekordnom kišom, brutalnim poplavama i opasnom stanju na putevima", napisao je na Tviteru gradonačelnik Njujorka Bil De Blasio.

"Čeka nas teških nekoliko sati. Nikada nisam video da je za tako kratko vreme palo toliko kiše", dodao je.

Gradonačelnik Njujorka pozvao je ljude da ne izlaze napolje.

"Molimo vas da se večeras klonite ulica i dopustite našim hitnim službama da obave svoj posao. Ako razmišljate o izlasku, nemojte. Klonite se podzemne železnice. Sklonite se sa ulica. Nemojte voziti po ovom lošem vremenu. Ostanite kod kuće", napisao je na Tviteru.

"Niko nije očekivao ovoliko kiše. Cela regija je u vrlo teškoj situaciji", rekla je guvernerka Njujorka Kejti Hočul za CNN.

"Možemo mi preduzeti sve mere opreza, ali majka priroda učiniće sve šta želi, a večeras je stvarno ljuta", dodala je.

Ljude spašavaju iz vode

"Previše je izveštaja o spašavanjima iz vode i nasukanim vozačima, nemojte voziti poplavljenim ulicama, ne znate koliko je voda duboka i previše je opasno", poručili su iz meteorološke službe.

Vatrogasci su saopštili kako su spašavali ljude sa poplavljenih ulica i podzemne železnice.

U sredu uveče nacionalna meteorološka služba objavila je najmanje pet vanrednih stanja zbog poplava na prostoru zapadno od Filadelfije do severnog Nju Džerzija.

Ranije u noći, guverner Nju Džerzija Fil Marfi zbog Ide je takođe proglasio vanredno stanje.

Šteta izazvana olujom Ida zaprepastila je zvaničnike, tri dana nakon snažnog uragana koji je pogodio južnu Luizijanu, jer su izvidnički letovi otkrili da su cele zajednice razorene vetrovima i poplavama.

1 / 4 Foto: EPA/ Justin Lane

Tornada nastala olujom harala su delovima Pensilvanije i Nju Džerzija, pokazali su snimci na društvenim mrežama. Najmanje devet kuća uništeno je u Mulika Hillu, Nju Džerzi, izvestila je filadelfijska televizijska stanica NBC10.

Aerodrom Njuark Liberti u Nju Džerziju objavila je na Tviteru da doživljava "ozbiljne poplave". U saopštenju se dodaje da su "ograničeni letovi" nastavljeni oko ponoći nakon što su svi bili obustavljeni kasno u sredu.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track