OPERACIJA LONDONSKI MOST: Procurili detalji plana britanskih vlasti u slučaju smrti kraljice Elizabete
Foto: Profimedia

nešto slute?

OPERACIJA LONDONSKI MOST: Procurili detalji plana britanskih vlasti u slučaju smrti kraljice Elizabete

Planeta -

Operacija vezana za smrt i sahranu Elizabete II naziva se Londonski most.

U trenutku kada umre britanska kraljica Elizabeta II, biće pokrenut pažljivo pripremljen plan tajnog imena "Operacija Londonski most" koji u nekom obliku postoji još od 1960ih godina i koji uključuje blokadu društvenih mreža i retvitovanja.

Iako nacrti plana postoje već neko vreme, sada ih je briselski sajt Politiko prvi put u potpunosti video i preneo detalje protokola koji će se odvijati u satima i danima nakon kraljičine smrti.

Kraljici je 95 godina i trenutno je dobrog zdravlja. Međutim, detalji o tome kako postupiti u trenutku njezine smrti, pogotovo kad je reč o obaveštavanju ključnih političkih figura i javnosti i pandemiji koronavirusa, moraju biti pažljivo isplanirani unapred.

Ovo su detalji 10 dana dešavanja i akcija od trenutka kraljičine smrti do njene sahrane i dolaska Čarlsa na tron.

Smrt kraljice - Dan D

U satima posle smrti kraljice, premijer, sekretar kabineta (civilni službenih najvišeg ranga u Britaniji) i visoki zvaničnici i ministri biće obavešteni. Premijera će o kraljičinoj smrti obavestiti Elibazetin privatni sekretar.

Interno, ovaj dan se u dokumentima naziva "danom D". Kraljevska porodica potom će izdati zvanično saopštenje za javnost. Tada će zastave u Vajtholu biti spuštene na pola koplja. Plan je da se zastave spuste 10 minuta pošto javnost i ministri budu zvanično obavešteni.

Biće sazvane sednice britanskog ali i skupština Škotske, Velsa i Severne Irske. Kada je reč o društvenim mrežama, vebsajt kraljevske porodice biće zacrnjen sa kratkim saopštenjem o kraljičinoj smrti. Sajt britanske vlade će imati crni baner na vrhu, kao i svi sajtovi ministarstava. Neće se objaviti ništa što nije hitno. Retvitovanje je zabranjeno.

Kraljevska porodica objaviće plan sahrane koja će biti organizovana 10 dana posle smrti.

Premijer će biti prvi koji će se u ime vlade obratiti javnosti, drugi ministri neće moći da komentarišu dok se on je oglasi. Ministarstvo odbrane organizovaće počasnu paljbu u kasarnama, a biće organizovan i minut ćutanja u celoj zemlji.

Novi kralj Čarls primiće premijera i potom se obratiti naciji, dok je u katedrali svetog Pavla biti održana služba kojoj će prisustvovati premijer i manji broj ministara.

Dan D + 1

U 10 ujutru, Nasledni savet u kojem sede visoki zvaničnici, sastaće se u palati Sent Džejms i proglasiće Čarlsa za novog suverena. Parlament 10 dana neće zasedati.

U 15.30 premijer i članovi vlade će doći, bez supružnika, na audijenciju kod novog kralja.

Dan D + 2

Kraljičin kovčeg će biti vraćen u Bakingemsku palatu. Ako kraljica umre u svojoj rezidenciji Sandringam u Norfolku na istoku Engleske, njeno telo će kraljevskim vozom biti dopremljeno do stanice Sent Pankras gde će njen kovčeg dočekati premijer i ministri.

Ako umre u Barmoralu u Škotskoj, biće aktivirana operacija Jednorog. To znači da će, ako bude moguće, njeno telo biti dopremljeno u London kraljevskim vozom. Ako ne, operacija Overstadi će biti pokrenuta i kovčeg će biti prebačen avionom. U oba slučaja, dočekaće ga premijer i ministri,

Dan D + 3

Kralj Čarls će ujutru primati izraze saučešća u Vestminsteru.

Popodne će krenuti na turneju po Ujedinjenom Kraljevstvu. Prva stanica će mu biti škotski parlament i služba u Sent Džajls katedrali u Edinburgu.

Dan D + 4

Kralj Čarls je u Severnoj Irskoj gde će izraze saučešća primati u zamku Hilsboro i prisustvovaće službi u katedrali Svete Ane u Belfastu.

Biće organizovana i proba operacije Lav, pogrebne povorke od Bakingemske palate do Vestminsterske palate.

Dan D + 5

Procesinja od Bakingemske do Vestminsterske palate će biti organizovana, kao i služba u Vestminsteru.

Dan D 6-9 + muke Vajthola

Kraljica će tri dana ležati u Vestminsterskoj palati u okviru opeacije Pero. Njen kovčeg će biti izložen nasred Vestminsterske dvorane i otvoren za javnost 23 sata dnevno.

Biće organozovana i proba pogrebne procesije, a Čarls će sedmog dana posle smrti kraljive otputovati u Vels, gde će obići veški parlament i odslušati službu u katedrali Liandaf u Kardifu.

U ovom periodu, vlada će biti potpuno uronjena u pripreme za sahranu. Dokumenta u koja je Politiko imao uvid pokazuju da iako vlada veruje da mogu sve uspešno da završe, posao koji ih čeka pun je izazova. Pod najvećim pritiskom će biti ministarstva spoljnih i unutršanjih poslova i saobraćaja.

Forin ofis će morati da organizuje dolazak šefova država i vlada, ali će morati i da se pozabavi potencijalnim dolaskom velikog broja turista u eri pandemije koronavirusa.

Houm ofis će biti zadužen za bezbednost, dok će ministarstvo saobraćaja morati da brine o velikom broju putnika koji bi mogao da izazove saobraćajne gužve.

U apsolutno najgorem slučaju, London će bukvalno biti prepunjen, sa stotinama hiljada ljudi koji će pokušati da stignu do grafa i smeštajnim, saobraćajnim, prehrambenim, policijskim, zdravstvenim kapacitetima koji će biti rastenuti do tačke pucanja. Strahuje se i da vlasti neće imati dovoljno policajaca za sprovođenje i čuvanje reda i mira.

Premijer i kraljica su se dogovorili da dan sahrane bude proglašen za Dan nacionalne žalosti, koji takođe treba isplanirati jer će biti tretiran kao državni praznik, iako ne i po imenu. Ako sahrana bude za vikend ili već postojeći praznik, dodatnog slobodnog dana neće biti.

Dan D + 10

Sama sahrana biće organizovana u Vestminsterskoj opatiji.

U podne će biti proglašena nacionalna dva minuta ćutanja.

Službe će biti organizovane u Londonu i Vindzoru, u kapeli Svetog Đorđa, dok će kraljica biti sahranjena u Memorijalnoj kapeli Čarlsa VI u zamku.

Kurir.rs/Politiko

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track