SAD PORUČILE: Pomagaćemo finansijski Avganistan, ali ne i talibane, njih ne podržavamo! Uslovi će biti STROGI
Foto: Profimedia

avganistan

SAD PORUČILE: Pomagaćemo finansijski Avganistan, ali ne i talibane, njih ne podržavamo! Uslovi će biti STROGI

Planeta -

Američki Kongres verovatno će finansirati UN i druge organizacije koje pružaju humanitarnu pomoć Avganistanu, ali neće direktno finansirati novu, talibansku vladu.

Sjedinjene Države bile su veliki donator Avganistana, još od invazije i rušenja talibana 2001. godine, izdvajajući otprilike 130 milijardi dolara za bezednost, upravljanje i razvoj, kao i za humanitarne potrebe.

Kongresni pomoćnici demokrata, koji kontrolišu oba doma Kongresa, kao i pomoćnici republikanaca, rekli su da su kongresmeni spremni da podrže davanje humanitarne pomoći za raseljene Avganistance i izbeglice, ali ne i za samu vladu.

"Bilo bi teško uveriti članove Kongresa da učine bilo šta što bi izgledalo kao da se podržava talibanska vlada", rekao je Rojtersu viši pomoćnik demokrata u Senatu. S tim se složio i viši republikanski pomoćnik u Senatu.

"Republikanci apsolutno ne bi podržali davanje novca talibanima", rekao je pomoćnik republikanaca, navevši da ne žele da daju novac sve dok Amerikanci i Afvanistanci koji su radili sa Sjedinjenim Državama ne napuste Avganistan.

Dok pomoćnici kažu da postoji razumevanje da će agencijama poput Svetskog programa za hranu i Visokog komesarijata UN-a za izbeglice biti potrebna sredstva, republikanski izvor ističe da zakonodavci žele stroge uslove prema kojima se novac troši.

Kongres bi mogao da odobri čak 144 do 279 miliona dolara koje je godišnje izdvajao u poslednjih deset godina za avganistanske humanitarne potrebe, zavisno od toga šta agencije UN-a i druge utvrde da je potrebno.

Stejt department za sada nije komentarisao da li će zatražiti dodatna sredstva za Avganistan.

Kurir.rs/Agencije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track