FEJSBUKOVA BRUKA Algoritmi tehnološkog giganta crnce označili kao PRIMATE: Izvinjavamo se, sistem nije savršen
Foto: Profimedia

rasistički ai

FEJSBUKOVA BRUKA Algoritmi tehnološkog giganta crnce označili kao PRIMATE: Izvinjavamo se, sistem nije savršen

Planeta -

Kompanija Fejsbuk izvinila se nakon što su njihovi algoritni pogrešno prepoznali crnce na snimku kao "primate", što je najnoviji u nizu rasističkih gafova sistema veštačke inteligencije koje tehnološke kompanije koriste kako bi automatski slali preporuke korisnicima.

Korisnici koji su nedavno gledali snimak sa Dejli mejla na kome se vide sukob crnaca sa belcima, dobili su upit da li žele da nastave da gledaju snimke o primatima, preneo je Njujork tajms.

"Ovo je očigledno neprihvatljiva greška i isključili smo preporuke tema čim smo videli šta se dogodilo, kako bismo mogli da ispitamo uzrok i sprečimo da se nešto ovako ikada dogodi", rekao je USA Tudeju portparol Fejsbuka Deni Lever. "Mi smo radili na našem sistemu veštakle inteligencije za koji znamo da nije savšen. Izvinjavamo se svima koji su videli ove uvredljive preporuke", dodao je on.

Ovo nije prvi put da tehnološke kompanije prave ovakve greške. Prošle godine u Detroitu su zbog greške u prepoznavanju lica, dvojica nevinih crnaca uhapšena, dok je 2015. Guglov softver za porepoznavanje lica identifikovao crnce kao gorile.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track