DRŽAVNI UDAR U GVINEJI: Vojska rasformirala vladu Alfa Kondea, zatvorila granice i poručuju da će dati vlast narodu VIDEO
Foto: Printscreen/Twitter

predsednik je nestao

DRŽAVNI UDAR U GVINEJI: Vojska rasformirala vladu Alfa Kondea, zatvorila granice i poručuju da će dati vlast narodu VIDEO

Planeta -

Nekoliko sati posle pucnjave u blizini predsedničke palate u Konakriju, vlada Alfa Kondea je raspuštena.

Kako je saopštio pukovnik Mamadi Dumbuja, koji se obratio naciji putem državne televizije, "personalizacija političkog života je gotova".

"Nećemo više poveravati politiju jednom čoveku već narodu", rekao je Dumbuja i dodao da je i Ustav ukinut a granice zatvorene. Gde je Konde, trenutno nije poznato.

Jaka pucnjava čula se jutros u blizini predsedničke palate u centru glavnog grada Gvineje, Konakriju.

Kako su prenele agencije, ulicama patroliraju vozila i kamioni sa vojnicima, a zatvoren je jedini most koji povezuje kopno sa naseljem u kojem se nalaze većina ministarstava i predsednička palata oko koje su mnogi, teško naoružani vojnici raspoređeni.

Visoki vladin zvaničnik rekao je Rojtersu da predsednik Alfa Konde nije povređen, ali nije dao više informacija.

Po društvenim mrežama kruže snimci na kojima se čuje snažna pucnjava koja odjekuje iznad grada, kao i vozila puna vojnika koja prilaze centralnoj banci u blizini palate.

U oktobru je 83-godišnji Alfa Konde osvojio treći predsednički mandat na izborima, koji su bili obeleženi nasilnim protestima u kojima su ubijene desetine ljudi.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track