NAJVEĆI GUŠTERI NA SVETU MOGLI BI DA NESTANU DO 2050 Od 138.000 ugroženih vrsta, čak 30 posto je u SMRTNOJ OPASNOSTI
Foto: Kjersti Joergensen / Alamy / Alamy / Profimedia

izumiru

NAJVEĆI GUŠTERI NA SVETU MOGLI BI DA NESTANU DO 2050 Od 138.000 ugroženih vrsta, čak 30 posto je u SMRTNOJ OPASNOSTI

Planeta -

Komodo zmaj, najveći gušter na svetu, ugrožen je i mogao bi da izumre zbog porasta nivoa mora i nestanka habitata, što je sve posledica klimatskih promena.

Endemska vrsta nekoliko indonežanskih ostrva, komodo zmaj živi na obodima šume ili na otvorenim savanama, na nadmorskoj visini koja retko prelazi 700 metara.

Porast nivoa mora sada bi mogao da ugroži čak 30 posto habitata ovih guštera u narednih 45 godina, upozorila je Međunarodna unija za očuvanje prirode (IUCN) koja je u svom izveštaju status ovih stvorenja promenila iz "ranjivi" u "ugroženi".

Ovo je prvi put u proteklih 20 godina da se komodo zmaju menja status. Eksperti navode da je zbog globalnog zagrevanja potrebno sprovesti hitne akcije očuvanja ove vrste od izumiranja.

Uz klimatsku krizu, komodo zmaje ugrožavaju i ljudi koji seku šume i pale savane, zbog čega ove životinje žive u malim "džepovima" koji će sada biti još manji zbog porasta nivoa mora.

Evropljani su komodo zmajeve upoznali početkom 20. veka i momentalno su bili fascinirani ovim stvorenjima koja mogu da narastu do tri metra u dužinu i da budu teška 150 kilograma. Hrane se mahom svinjama, jelenima, bafalima i šišmišima koji žive u niskom rastinju. Kada napadnu, njihova otrovna pljuvačka momentalno spušta krvni pritisak žrtve i baca je u šok. Uprkos tome što fasciniraju ljude, o ovim bićima se ne zna mnogo jer su vrlo stidljivi.

"To je najharizmatičniji reptil na planeti a sve do prošle godine nismo tačno znali gde žive", rekao je Gerardi Garsija koji učestvuje u programu očuvanja komodo zmajeva koji je pokrenula jedna indonežanska nevladina organizacija.

Od 138.000 vrta na IUCN-ovoj "crvenoj listi", više od 38.000 je u opasnosti od izumiranja, uključujući neke vrste ajkula i raža. Da ne bude sve tako crno, nekoliko vrsta tune je na putu oporavka, zahvaljujući kontrolisanom izlovljavanju.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track