PAPRENA CENA AMERIČKOG RATA PROTIV TERORIZMA: Za 20 godina potrošili 8 biliona dolara, 900.000 stradalo u sukobima VIDEO
Foto: Shutterstock, AP

univerzitet braun

PAPRENA CENA AMERIČKOG RATA PROTIV TERORIZMA: Za 20 godina potrošili 8 biliona dolara, 900.000 stradalo u sukobima VIDEO

Planeta -

Skoro 20 godina nakon američke invazije na Avganistan, cena globalnog rata protiv terorizma iznosi 8 biliona dolara i 900.000 smrtnih slučajeva, tvrdi se u novom izveštaju projekta Cena rata (Costs of War) na Univerzitetu Braun.

Projekat Cena rata, osnovan pre više od jedne decenije na Institutu Votson za međunarodne i javne poslove i zajedno sa dvojicom stučnjaka sa Brauna, objavio je svoj uticajni godišnji izveštaj uoči 20. godišnjice terorističkih napada 11. septembra u Njujorku, kao podsticaj za tekuće američke napore da se iskoreni terorizam na Bliskom istoku i šire.

"Rat je bio dug i složen, užasan i neuspešan ... a rat se nastavlja u više od 80 zemalja“, rekla je Ketrin Lac, ko-direktorka projekta i profesorka međunarodnih i javnih poslova na Braunu, tokom virtuelnog događaja od strane Votson Instituta u sredu, 1. septembra. "Pentagon i američka vojska sada su apsorbovali veliku većinu federalnog diskrecionog budžeta, a većina ljudi to ne zna. Naš zadatak, sada i u narednim godinama, je da edukujemo javnost o načinima na koje finansiramo te ratove i obimu tog finansiranja", prenosi Miraž njuz.

Procena istraživačkog tima u iznosu od 8 biliona dolara pokriva sve direktne troškove ratova u zemlji posle 11. septembra, uključujući finansiranje prekookeanskih operacija Ministarstva odbrane; Ratni troškovi Stejt departmenta i troškovi vezani za rat, uključujući povećanje rata osnovnog budžeta Pentagona; briga o veteranima do sada i u budućnosti; Potrošnja Odeljenja za unutrašnju bezbednost; i isplate kamata na zaduživanje za ove ratove. Ukupno uključuje sredstva koja je Bajdenova administracija tražila u maju 2021.

Broj poginulih, koji se procenjuje na 897.000 do 929.000, uključuje pripadnike američke vojske, savezničke borce, borce opozicije, civile, novinare i humanitarne radnike koji su poginuli kao direktna posledica rata, bilo od bombi, metaka ili vatre. Istraživači su naveli da ne uključuje mnoge indirektne smrti koje je rat protiv terora izazvao bolestima, raseljavanjem i gubitkom pristupa hrani ili čistoj vodi za piće.

„Smrti koje smo izbrojali verovatno su veliki podcjenjivanje istinskog učinka ovih ratova na ljudske živote“, rekla je Nita Kroford, suosnivačica projekta i profesorica političkih nauka na Univerzitetu u Bostonu. "Kritično je da pravilno uzimamo u obzir ogromne i različite posledice mnogih američkih ratova i protivterorističkih operacija od 11. septembra, dok zastajemo i razmišljamo o svim izgubljenim životima".

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track