HAOS POSLE VOJNOG UDARA U GVINEJI: Pučisti tvrde da su preuzeli vlast, ministarstvo odbrane demantuje FOTO, VIDEO
Foto: EPA-EFE/STR

opasno

HAOS POSLE VOJNOG UDARA U GVINEJI: Pučisti tvrde da su preuzeli vlast, ministarstvo odbrane demantuje FOTO, VIDEO

Planeta -

Vojne snage koje tvrde da su preuzele vlast u Gvineji - u kratkom televizijskom obraćanju saopštile su da su stavile van snage Ustav te zapadnoafričke države.

Prethodno se u nedelju čula pucnjava iz vatrenog oružja u blizini predsedničke palate u prestonici Konakriju. Kako javlja agencija Rojters - nekoliko izvora potvrdilo je da je za nemire odgovorna elitna vojna jedinica koju predvodi bivši francuski legionar Mamadi Dumbuja.

1 / 7 Foto: EPA-EFE/STR

Takođe, Rojters javlja da je neidentifikovani vojnik, ogrnut zastavom Gvineje i okružen osmoricom naoružanih vojnika, izjavio da se planira osnivanje prelazne vlade - i da će detalji o tome biti kasnije objavljeni.

Objava je emitovana pošto su se na društvenim mrežama pojavili snimci koji su prikazivali predsednika Alfa Konde koga su u spavaćoj sobi okružili pripadnici specijalnih snaga. Agencija Rojters nije uspela da potvrdi verodostojnost tih video zapisa, prenosi Glas Amerike.

Ministarstvo odbrane Gvineje saopštilo je da je pokušaj pobune ugušen.

"Predsednička straža, koju su podržali vojnici lojalni državnim odbrambenim snagama sprečila je pretnju i odbila grupu napadača. Akcije se nastavljaju kako bi se uspostavio mir", navodi se u saoštenju Ministarstva odbrane.

Rojters javlja i da su pre reagovanja gvinejskog Ministarstva odbrane objavljeni i video snimci patroliranja vojnih vozila ulicama Konkarija.

Jedan vojni izvor posvedočio je da je zatvoren jedini most koji povezuje kopno sa područjem Kalua – u kom se nalazi većina državničkih zdanja i ministarstava. Brojne, teško naoružane vojne snage, bile su raspoređene u zdanju palate, naveo je isti neimenovani izvor za agenciju Rojters.

Gvineja je bivša francuska kolonija koja je unutrašnju samoupravu stekla 1956, a nezavisnost je proglašena 1958. godine.

Aktuelni predsednik Alfa Konde na vlasti je od 2010. godine. Tokom 2011. preživeo je pokušaj atentata. U februaru 2013. u zemlji su nasilno suzbijeni protesti opozicije. Drugi predsednički mandat Konde je obezbedio nakon pobede na izborima u oktobru 2015.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track