Najnovije vesti

FILMSKO BEKSTVO IZ ZATVORA: Izraelska policija organizovala poteru za šestoricom Palestinaca koji su prokopali tunel i nestali
Foto: EPA / Joebeth Terriquez

izrael u šoku

FILMSKO BEKSTVO IZ ZATVORA: Izraelska policija organizovala poteru za šestoricom Palestinaca koji su prokopali tunel i nestali

Planeta
11:29h

Izraelska policija organizovala je veliku poteru na severu Izraela i na okupiranoj Zapadnoj obali, pošto je šest palestinskih zatvorenika prošle noći pobeglo iz zatvora.

Kako je danas navedeno, postavljene su prepreke na putevima i policajci patroliraju tim područjem, a 400 zatvorenika je premešteno iz predostrožnosti kako bi se sprečili novi pokušaji bega, javio je izraelski vojni radio.

Zatvorenici su pobegli uz pomoć ljudi van zatvora, i to kroz tunel prokopan do zatvora Gilboa, za koji se smatralo da je jedan od bezbednijih.

Premijer Izraela Naftali Benet je beg označio "ozbiljnim incidentom" koji zahteva maksimalan napor raznih izraelskih bezbednosnih službi.

Beneta stalno obaveštavaju o bekstvu koje se dogodilo samo nekoliko sati pre obeležavanja početka jevrejske Nove godine.

Misli se da su zatvorenici krenuli ka Dženinu, na okupiranoj Zapadnoj obali, gde međunarodno priznata Palestinska uprava ima makar malo kontrole, a gde su se ekstremisti u proteklm nedeljama otvoreno sukobljavali s izraelskim snagama.

Izraelski helikopteri su jutros nadletali taj grad, a palestinski klub zatvorenika koji predstavlja bivše i sadašnje zatvorenike naveo je da su begunci stari od 26 do 49 godina.

Jedan od njih je Zakarija Zubeidi (46) koji je zu zatvoru od 2019. a bio je vođa Brigade Al Aksa povezane s organizacijom Fatah tokom drugog palestinskog ustanka pre više od 20 godina.

Četvorica zatvorenika služe doživotnu kaznu, saopštio je taj klub.

U izraelskim medijima je objavljena fotografija izlaza iz tunela i jedne osobe u crnoj majici koja gleda u rupu u zemlji.

Palestinske ekstremističke organizacije su brzo pohvalile bekstvo. Portparol Islamskog džihada Daud Šehab označio ga je "istorijskim aktom koji će izazvati ozbiljan šok po izraelski bezbednosni sistem i predstavlja udarac za vojsku i čitav sistem Izraela".

Bekstvo pokazuje "da se borba za slobodu s okupatorom nastavlja i širi unutar zatvora i van njih da se postigne to pravo", rekao je portparol Hamasa Favzi Barhum.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...
track