OVAKO SU TERORISTI KOPIRALI BEKSTVO IZ ŠOŠENKA: Uprava izraelskog zatvora udovoljavala svim zahtevima, bezbednost bila nula! VIDEO
Foto: EPA-EFE/ATEF SAFADI

izrael

OVAKO SU TERORISTI KOPIRALI BEKSTVO IZ ŠOŠENKA: Uprava izraelskog zatvora udovoljavala svim zahtevima, bezbednost bila nula! VIDEO

Planeta -

Nakon istrage o begu šest zatvorenika terorista iz zatvora Gilboa u Izraelu, u ponedeljak je prijavljeno više bezbedonosnih propusta.

Za početak, i zatvor Gilboa i susedni zatvor Šita, u dolini Gilboa blizu Dženina, u prošlosti su sprečavali pokušaje bekstva. Pre godinu i po dana u Šiti je izgrađeno posebno krilo. Desetine miliona šekela ušlo je u ovo krilo, posebno dizajnirano za zatvorenike obezbeđenja poput onih koji su pobegli u ponedeljak. Cilj je bio da se opasni teroristi odvedu iz Hamasa, Islamskog džihada i drugih velikih terorističkih grupa i stave u visoko-bezbednosni pritvor. Mnogi teroristi, među njima i Zakarija Zubeidi, prebačeni su u ovo krilo, prenosi Džeruzalem Post.

1 / 3 Foto: EPA-EFE/ATEF SAFADI

Međutim, kada je novi upravnik zatvora stupio na dužnost, odlučio je razbiti krilo i poslati teroriste nazad u zatvore iz kojih su došli. Od svih zatvora u koje su poslani, samo je zatvor Hadarim u Čak Jehudi imao isti nivo bezbednosti kao i posebno krilo.

Procedura u zatvoru Gilboa bila je premeštanje zatvorenika u različite ćelije svakih šest meseci, a ne mešanje pripadnika različitih terorističkih grupa. Istraga je otkrila da je Zubeidi, koji je pripadnik Fataha, sam postavio zahtev da ga smeste u istu ćeliju sa petoricom pripadnika islamskog džihada sa kojima je na kraju pobjegao. Iz nekog razloga, zahtev nije pokrenuo nikakve crvene zastavice i odobren je - protiv protokola.

Još jedan problem u vezi sa dodeljivanjem zatvorenika je to što su trojica odbeglih u prošlosti pokušali bekstvo, rekao je Vall, ali im je bilo dozvoljeno da ostanu u istoj ćeliji bez obzira na to.

Što se tiče ljudi koji imaju ključne uloge u Izraelskoj zatvorskoj službi (IPS), Maariv je izvestio da šef obaveštajnog odeljenja nema nikakvo iskustvo u obaveštajnoj delatnosti, dok komandant Severnog okruga ima ekvivalent general -majoru dok je u prethodnom činu brigadnog generala služio samo sedam meseci.

Štaviše, visoki zvaničnik IPS -a rekao je u ponedeljak za Inet da zatvorski čuvari nisu izvršili svakodnevne pretresanje jer su se uplašili zatvorenika iz obezbeđenja. Ovaj strah je dozvolio izbeglicama da prokopaju svoj tunel, a da nisu otkriveni.

Sam zatvor nije izgrađen na siguran način. Ministar javne bezbjednosti Omer Bar-Lev rekao je za N12 da je zatvor izgrađen na stubovima, što znači da se na različitim lokacijama ispod zatvora nalaze vazdušni džepovi, što olakšava kopanje tunela za beg.

Obezbeđenje takođe nije bilo toliko jako koliko je trebalo da bude. Prema N12, robijašima je verovatno pomogla spolja i bili su u kontaktu sa svojim podržavaocima koristeći mobilni telefon koji je prokrijumčaren u zatvor. Zatvor je navodno dobio napredni sigurnosni sistem koji bi blokirao pozive ka i sa mobilnih telefona, ali sistem nikada nije aktiviran.

Odloženi odgovor na bekstvo dao im je prednost od sat i po. Prema Inet -u, bekstvo je počelo oko 1:30 ujutru, ali je otkriveno tek u 3:00 - iako je policija dobila poziv od poljoprivrednika u okolini u 1:50 i prijavila sumnjive aktivnosti na njegovoj farmi u blizini zatvora.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track