AVGANISTAN I DALJE KOSI BRITANSKE VOJNIKE: Vlasti istražuju navodna samoubistva veterana! Slomnjeni haotičnim povlačenjem! VIDEO
Foto: EPA/ANDY RAIN

tuga

AVGANISTAN I DALJE KOSI BRITANSKE VOJNIKE: Vlasti istražuju navodna samoubistva veterana! Slomnjeni haotičnim povlačenjem! VIDEO

Planeta -

Britanija istražuje da li su neki veterani avganistanskog rata izvršili samoubistvo jer su slomljeni haotičnim povlačenjem snaga predvođenih SAD iz Avganistana, rekao je danas britanski ministar.

Poniženje zbog munjevite talibanske okupacije Avganistana nakon 20-godišnjeg rata sa stotinama hiljada žrtava, koje su koštale najmanje bilion dolara, porazilo je ratne veterane.

Britanija je izgubila 457 pripadnika oružanih snaga u Avganistanu od 2001. godine, 13 odsto od 3.500 žrtava međunarodne vojne koalicije.

Džejms Hepi, zamenik ministra odbrane, prvi je rekao za Skaj Njuz da su neki vojnici oduzeli živote u prošloj sedmici "zbog osećaja koje imaju prema onome što se događa u Avganistanu".

Ali Heepi je kasnije povukao komentar, rekavši za BBC da je njegova primedba netačna.

"Mi vrlo, vrlo pažljivo ispitujemo da li je tačno da je neko sebi oduzeo život u poslednjih nekoliko dana", rekao je on za BBC TV.

Ministarstvo odbrane saopštilo je da je Hepi pogrešio i da nije bilo potvrđenih slučajeva samoubistva među britanskim avganistanskim veteranima zbog povlačenja.

Hepi, koji je stekao čin majora pre nego što je ušao u politiku, rekao je da je čuo da talibani sada kontrolišu ceo Avganistan, ali da situacija u Panširu nije promijenila širu sliku.

Britanija se plaši povratka talibanima, a vakuum koji je ostavio haotično povlačenje Zapada omogućiće ekstremistima Al Kaide da se ukorene u Avganistanu, samo 20 godina nakon napada na 11. septembar na Sjedinjene Države.

Kurir.rs/Index.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track