AMERI U NJIH UTUKLI MILIJARDE, A KORISTIĆE IH STRANE SILE: Bivše baze SAD u Avganistanu mogu da poremete regionalnu ravnotežu!
Foto: EPA/JAWAD JALALI

trka

AMERI U NJIH UTUKLI MILIJARDE, A KORISTIĆE IH STRANE SILE: Bivše baze SAD u Avganistanu mogu da poremete regionalnu ravnotežu!

Planeta -

Nova avganistanska vlada mogla bi predati vazdušnu bazu Bagram Kini na korišćenje, dok bi Pakistanu mogla dozvoliti da koristi aerodrom Kandahar u svoje operativne svrhe, izvestio je indijski medij Pioneer u ponedjeljak, 6. septembra.

Takav razvoj događaja će imati ozbiljne posledice po Indiju, navodi se u tekstu.

"Korišćenje avganistanske vazdušne baze Bagram pružiće Kini dodatne mogućnosti da spreči indijske akcije u regionu i osigura bezbednost kinesko-pakistanskog ekonomskog koridora (CPEC)", rekli su izvori medija.

S druge strane, najveći regionalni rival Indije, sa kojim je tokom poslednjih pola veka vodila nekoliko ratova oko pitanja Kašmir-Pakistan, sada predstavlja još veću pretnju.

"Pridruživanjem Pakistana avganistanskoj vazdušnoj bazi u Kandaharu steći će vojnu prednost nad Indijom u oblasti Kašmira i moći će da poboljša zaštitu svojih objekata u svom delu ovog regiona u slučaju indo-pakistanskog vojnog sukoba“.

Navodi se da pakistanski stručnjaci vazdušnih snaga sada pregledavaju svih pet vazdušnih baza u Avganistanu, uključujući aerodrome u Kandaharu, Bagramu i Kabulu, te da se kineska delegacija sastala sa najvišim talibanskim liderima kako bi razgovarali o bezbednosnim pitanjima, uključujući navodnu upotrebu baze Bagram u Avganistanu.

Indijski mediji izvestili su da su talibani u ponedeljak potvrdili da se moćni pakistanski obaveštajni komandant, general -potpukovnik Faiz Hamid, sastao sa svojim faktičkim liderom Mulom Abdul Gani Baradar usred napora islamističke organizacije da finalizuje vladu u Avganistanu.

Šef pakistanske obavještajne službe (ISI), general-potpukovnik Hamid otputovao je prošle sedmice u nenajavljenu posetu Kabulu, postavši jedini visoki strani zvaničnik koji je posetio Kabul od kada su talibani preuzeli glavni grad sredinom avgusta.

Portparol talibana Zabihula Mudžahid potvrdio je danas na konferenciji za novinare da se šef ISI -a sastao sa Mulom Baradar tokom njegove posete Kabulu, preneo je BBC-urdu.

Talibani su uverili Islamabad da se avganistanska teritorija neće koristiti protiv Pakistana.

Kurir.rs/Geopolitika.news

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track