IZNENADA PREMINUO NEMAČKI AMBASADOR U PEKINGU Angela Merkel: Duboko sam potresena, bio je moj savetnik
Foto: Annegret Hilse / AFP / Profimedia

jan heker

IZNENADA PREMINUO NEMAČKI AMBASADOR U PEKINGU Angela Merkel: Duboko sam potresena, bio je moj savetnik

Planeta -

Iznenadna smrt nemačkog ambasadora u Pekingu nije povezana sa poslom koji je obavljao, rekao je nemački ministar spoljnih poslova Hajko Mas.

Nije još razjašnjen uzrok smrti Jana Hekera koji je preuzeo funkciju 24. avgusta nakon što mu je istekao karantin prilikom ulaska u Kinu sa porodicom.

"S obzirom na okolnosti njegove smrti, nema dokaza da je smrt Jana Hekera na bilo koji način povezana sa njegovom ulogom nemačkog ambasadora u Pekingu", rekao je Mas za dpa.

"Ovo je bio veliki šok za sve nas", rekao je Mas na putu na sastanak u Brandenburgu, zapadno od Berlina.

Kancelarka Angela Merkel rekla je da je "duboko potresena" smrću 54-godišnjeg izaslanika koji je ranije bio njen savetnik za spoljnu politiku.

"Žalim zbog gubitka svog dugogodišnjeg savetnika, koga sam izuzetno poštovala i koji je imao duboku ljudskost i izvanrednu stručnost", rekla je Merkel.

"U ovom trenutku, naše misli su sa njegovom porodicom i njemu bliskim osobama", objavilo je ranije ministarstvo spoljnih poslova.

Kina je "šokirana saznanjem o njegovoj smrti", rekao je glasnogovornik ministarstva spoljnih poslova Vang Venbin u Pekingu.

Hekerov zamenik Frank Rukert preuzeće dužnost ambasadora.

Rođen u severnom lučkom gradu Kil, Heker se školovao za advokata, a radio je kao advokat i sudija. Bio je oženjen i imao je troje dece.

Heker je bio univerzitetski profesor pre nego što je došao na mesto savetnika Merkelove za spoljnu politiku, a potom imenovan za veleposlanika u Pekingu.

Kurir.rs/Jutarnji list

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track