OVAKVA OPERACIJA IZVEDENA JE SVEGA 20 PUTA U SVETU: U Izraelu uspešno razdvojene sijamske bliznakinje čije su glave bile spojene
Foto: EPA/SOROKA MEDICAL CENTER HANDOUT

TRIJUMF ZA PORODICU I LEKARE

OVAKVA OPERACIJA IZVEDENA JE SVEGA 20 PUTA U SVETU: U Izraelu uspešno razdvojene sijamske bliznakinje čije su glave bile spojene

Planeta -

Hirurzi u Izraelu razdvojili su jednogodišnje sijamske bliznakinje čije su glave bile spojene i to je prva takva operacija urađena u toj zemlji.

Posle višemesečnih priprema medicinski tim od 50 ljudi uspešno je operisao devojčice u četvrtak i to je bio trijumf i za porodicu i za lekare, trenutak kada se i plakalo i smejalo.

Direktor pedijatrijske neurohirurgije u Medicinskom centru Soroka doktor Miki Gideon je izjavio da je takva operacija izvedena samo 20-ak puta u svetu, naglasivši da očekuje da se bliznakinje u potpunosti oporave.

"Prvi put porodica može da drži bebe odvojeno", rekao je dr Gideon za izraelske medije.

Operacija je trajala više od 12 sati, a učestvovali su specijalisti neurohirugije, plastične hirugije, pedijatrijske intenzivne nege, između ostalih, uključujući eksprerte iz Londona i Njujorka.

Doktor Nur ul Ovasi Džilani (Noor ul Owase Jeelani) dečji neurohirug iz Londona je u saopštenju izrazio radost što je operacija prošla dobro i nadu da će se timskim radom i podelom znanja poboljšati izgledi za decu i porodice koja se nađu u tako teškoj situaciji.

Blizanci su rođeni u avgustu prošle godine sa spojenim zadnjim delom glave, pa su njihove vitalne funkcije i razvoj praćeni mesecima, prenele su agencije.

U svetu se svake godine rodi oko 50 takvih blizanaca i samo 15 preživi prvih mesec dana iako bi mnogi mogli biti kandidati za operaciju, prenose agencije.

"Uspešna operacija u Berševi je divan uvod u jevrejsku Novu godinu koja počinje večeras", rekao je danas dr Gideon.

"Ona nam daje smisao zašto smo ovde i zašto se bavimo ovom profesijom. Osećaj da smo uspeli pratiće me čitavog života", dodao je on.

Godine 2019. tim od 100 ljudi, uključujući doktora Džilanija uspešno je razdvojio bliznakinje posle ukupno 50 sati operacija.

Tim mađarskih lekara je uspeo je da razdvoji blizance iz Bangladeša iste godine.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track