Najnovije vesti

BOLNE ISPOVESTI: Sirijske izbeglice koje su se vratile u domovinu prošle su kroz veliku torturu, silovali su im decu na granici
Foto: Profimedia / Delil SOULEIMAN / AFP

izveštaj amnestija

BOLNE ISPOVESTI: Sirijske izbeglice koje su se vratile u domovinu prošle su kroz veliku torturu, silovali su im decu na granici

Planeta
13:32h

Izveštaj Amnesti Internešnala kontradiktoran je pogledima nekih vlada da je Sirija sada sigurna za izbeglice. Povratnici se suočavaju sa pritvorom, mučenjem, nestancima i seksualnim nasiljem.

-Sama činjenica da su pobegli iz Sirije dovoljna je da povratnike dovede u opasnost da budu na meti vlasti, rekla je Mari Forstir, istraživač prava izbeglica i migranata pri Amnestiju.

U izvaštaju je dokumentovano 66 iskustava povratnika, uključujući 13 dece, koji su se vratili između sredine 2017. do početka 2021. godine.

Pet osoba je umrlo u pritvoru, dok se je 17 osoba nestalo.

Izveštaj pod nazivom ''Idete u svoju smrt'', u suprotnosti je sa stavom nekih vlada da je bezbedno za sirijske izbeglice da se vrate u neke delove svoje domovine.

Sirija, koronavirus, Alepo, 0522459760
foto: Profimedia

Danska i Švedska ranije su počele da ukidaju boravišne dozvole sirijskim izbeglicama, tvrdeći da su glavni grad Damask i obližnje regije sada bezbedni.

Vlade Libana i Turske izvršile su pritisak na izbeglice koje žive u teškim uslovima da se vrate. Bilo je i izveštaja da je Turska silom deportovala Sirijce nazad u zemlju, piše DW.

-Pojedine vlade tvrde da je sada Sirija sigurna potpuno ignorišući užasnu stvarnost u zemlji, ostavljajući izbeglice ponovo da se plaše za svoje živote, rekla je Forstir, apelujujući na druge zemlje da ne šalju ljude nazad u Siriju.

Povratak izbeglica targetiraju sirijske snage bezbednosti, navodi Amnesti.

Žena čije je ime Amnesti naveo pod pseudonimom Nur, koja se iz Libana vratila sa svoje dvoje dece u Siriju tvrdi da su na granici njena deca seksualno zlostavljana.

Ona je rekla za Amnesti da su je bezbednosne snage pitale zašto je napustila Siriju i rekli joj da je terorista.

-Napustila si zemlju jer ti se ne sviđa Bašar al-Asad i ne voliš Siriju? Ti si terorista...Sirija nije hotel da možeš da odeš i da se vratiš kako želiš, rekli su joj.

Sirijski građanski rat odneo je više od pola miliona života i naterao milione ljudi da napuste zemlju.

Kurir.rs

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...
track