SEKSUALNO ZLOSTAVLJANJE ZAMASKIRANO HAOSOM U EVAKUACIJI IZ KABULA?! Više starijih muškaraca se ukrcalo sa maloletnim nevestama!
Foto: Profimedia / Rahmatullah Alizadah / Xinhua

strašne sudbine

SEKSUALNO ZLOSTAVLJANJE ZAMASKIRANO HAOSOM U EVAKUACIJI IZ KABULA?! Više starijih muškaraca se ukrcalo sa maloletnim nevestama!

Planeta -

Američki zvaničnici su saopštili da proučavaju izveštaje iz haotične evakuacije očajnih Avganistanaca iz Kabula u kopjoj su stariji muškarci primljeni zajedno sa mladim devojkama za koje su tvrdili da su im "neveste" i upozoravaju na različite načine seksualnog zlostavljanja.

U prihvatnim centrima u Ujedinjenim Arapskim Emiratima i u Viskonsinu identifikovali su brojne incidente u kojima su avganistanske devojke predstavljene vlastima kao "supruge" mnogo starijih muškaraca, prenosi AP.

Iako brakovi sa decom nisu retkost u Avganistanu, SAD imaju strogu politiku protiv trgovine ljudima koja uključuje krivično gonjenje prestupnika i sankcije za zemlje koje ga ne suzbijaju.

U jednom internom dokumentu u koji je agencija AP imala uvid kaže se da je Stejt department zatražio "hitne smernice" od drugih institucija nakon što su navodno neveste dovedene u bazu Fort Mekoi u Visconsinu.

Kabul, Avganistan, devojčica, evakuacija
foto: Profimedia / Msgt. Donald R. Allen/U.S. Air

Drugi dokument, koji su AP -u opisali zvaničnici upoznati sa njim, kaže da su avganistanske devojke na jednom tranzitnom mestu u Abu Dabiju tvrdile da su ih silovali stariji muškarci za koje su bile primorane da se udaju kako bi pobegle iz Avganistana.

"Prihvatno osoblje u Fort Mekoi bazi prijavilo je više slučajeva maloletnih devojaka koje su se predstavile kao "udate" za odrasle afganistanske muškarce, kao i poligamne porodice“, kaže se u dokumentu.

U isto vreme, američki zvaničnici u Ujedinjenim Arapskim Emiratima izrazili su sličnu zabrinutost, uputivši diplomatsku depešu Vašingtonu u kojoj se upozorava da su neke mlade avganistanske devojke prisiljene na brakove kako bi pobegle iz Avganistana nakon preuzimanja zemlje od strane talibana.

Zvaničnici upoznati sa temom, ne otkrivajući svoja imena, kažu da se u njoj opisuju navodi nekoliko devojaka iz Humanitarnog grada u Abu Dabiju da su ih „muževi“ seksualno zlostavljali i traži smernice kako da postupe u takvim slučajevima.

Kurir.rs / AP, Foto: Profimedia / Rahmatullah Alizadah / Xinhua

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track