IZRAEL GAĐAO GAZU: Raketni napad na položaje Hamasa dok vojska traži Palestince koji su POBEGLI IZ ZATVORA!
Foto: Youtube prtscr / Kompas TV

pred zoru

IZRAEL GAĐAO GAZU: Raketni napad na položaje Hamasa dok vojska traži Palestince koji su POBEGLI IZ ZATVORA!

Planeta -

Izraelska vojska je rano jutros izvela udare iz vazduha na, kako je navela, vojne ciljeve Hamasa u pojasu Gaze pošto su zapaljivi baloni pušteni na jug Izraela.

Udari su izvedeni dok izraelske snage traže šest palestinskih zatvorenika koji su pobegli u ponedeljak ujutru iz zatvora u Izraelu.

U vojnom saopštenju piše da su borbeni avioni gađali postrojenje za proizvodnju raketa i vojni kompleks u Kan Junisu, na jugu pojasa Gaze.

U kompleksu se nalazi fabrika cementa za izgradnju podzemnih tunela koji se koriste za terorističke napade, a "namerno je lociran u civilnom području kraj džamije i mesta gde su uređaji za prečišćavanje vode".

Udari su bili odgovor na zapaljive balone koje je lansirao Hamas na izraelsku teritoriju, rekla je vojska. Bio je to znak podrške za šest begunaca.

Hamas i druge palestinske ekstremističke organizacije su njihovo bekstvo označile herojskom pobedom.

Za Izrael beksto iz zatvora predstavlja sramotno narušavanje bezbednosti.

Velika potera na severu izraela i na okupiranoj Zapadnoj obali nastavljena je danas dok Jevreji slave jevrejsku Novu godinu, Roš hašanu.

Beg iz zatvora predstavlja veliku neprijatnost za novu Vladu Izraela koja teži da se održi prekid vatre posle jedanaestodnevnog rata sa Hamasom u maju i u vreme širenja zaraze korona virusom.

Palestinci smatraju zatočenike izraelskih zatvora herojima mnogi su na društvenim mrežama slavili njihovo bekstvo.

Nastojanja da se uhvate će po svoj prilici skrenuti pažnju na bezbednosnu saradnju Palestinske uprave s Izraelom, veoma nepopularne medju Palestincima. Palestinska uprava nije odmah ništa komentarisala, ali je partija Fatah palestinskog predsednika Mahmuda Abasa pohvalila bekstvo.

Izraelski zvaničnci su rekli da su postavili prepreke na putevima i patroliraju okolnim područjem, a 400 zatvorenika je preseljeno iz predostrožnosti kako bi se sprečila nova bekstva.

Zatvorenici su pobegli iz zatvora Gilbao koji se smatrao najsigurnijim u Izraelu.

Jučerašnje bekstvo Palestinaca je najveće od 1987. godine kada su pripadnici Islamskog džihada pobegli iz zatvora u Gazi 1987. godine pre početka prvog palestinskog ustanka, intifade, protiv izraelske okupacije.

Kurir.rs / Beta, Foto: Youtube prtscr / Kompas TV

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track