TELOSA Eko pustinjski metropolis prilagođen stanovnicima, sa novim modelom društva: Kombinacija Njujorka, Tokija i Stokholma
Foto: Printscreen/Twitter

utopija

TELOSA Eko pustinjski metropolis prilagođen stanovnicima, sa novim modelom društva: Kombinacija Njujorka, Tokija i Stokholma

Planeta -

Bivši izvršni direktor Volmarta planira izgradnju pustinjskog metropolisa. Sad samo mora da skupi 400 milijardi dolara za njegovu izgradnju.

Bivši izvršni direktor popularnog lanca prodavnica Volmart, Mark Lor, otkrio je planove izgradnje novog grada u pustinji koji bi bio ekološki, otporan na suše i gde bi sve pogodnosti i prateći sadržaji bili udaljeni 15 minuta od svakog doma.

Izgradnja futurističkog metropolisa Telosa Sitija koštaće 400 milijardi dolara i u njemu će moći da živi pet miliona stanovnika.

Poznat kao "15-minutni grad", plan je da stanovnici mogu da stignu od svog doma do posla, škole i drugih sadržaja u gradu u roku od 15 minuta.

Lor je grad opisao kao "novi model društva" i grad bi trebalo da ima drugačiju, "transparentnu" upravu u kojoj će građani učestvovati u donošenju odluka i raspolaganju budžetom, zbog čega je dobio ime po grškoj reči za "višu svrhu" - Telos. Tako će "novi model društva" uključivati zajedničko vlasništvo nad zemljom i grad će biti "najotvoreniji, najpravedniji i najinkluzivniji" na svetu, rekao je Lor.

Urbanisti sada razmatraju lokacije u pustinji Arizone, Ajdaha, Nevade, Jute, Teksasa i Apalača i nadaju će da će uskoro vlastima moći da iznesu konkretne predloge.

U prva fazi izgradnje, koja će koštati oko 25 milijardi dolara, do 2030. u gradu bi moglo da se useli prvih 50.000 stanovnika, prenosi Dejli mejl.

Planeri se nadaju da će sredstva za izgradnju grada dobiti iz federalnih i državnih grantova, fondova za razvoj i od privatnih investitora.

U planu je izgradnja spremišta za vodu, farmi i energetski isplativih krovova, a neće biti dozvoljena vozila koja troše fosilno gorivo.

"Zamislite Telosu kao kombinaciju živog i raznolikog Njujorka i efikasnog, bezbednog i čistog Tokija sa društvenim uslugama i službama i sistemom upravljanja Stokholma", rekao je Lor.

Lor je tehnološki preduzetnik koji je razvio više popularnih sajtova koje je prodao Valmartu pre nego što je postao predsednik i izvršni direktor kompanije 2016. Sa tog mesta je otišao početkom godine.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track