ŠATOR SITI U najvećoj američkoj bazi u Evropi nalazi se više od 15.000 izbeglica!
Foto: AP

ČEKAJU NA BOLJI ŽIVOT

ŠATOR SITI U najvećoj američkoj bazi u Evropi nalazi se više od 15.000 izbeglica!

Planeta -

U Ramštajnu u Nemačkoj, odakle je već u druge zemlje evakuisano 12.000 Avganistanaca, do sada se rodilo 12 beba

Ništa bez gitare Američki vojnik zabavlja decu
Ništa bez gitare Američki vojnik zabavlja decufoto: Profimedia / Lt. Col. William Powell/U.S. Air

Američka vazduhoplovna baza Ramštajn, najveća u Evropi, više nije za upotrebu, makar što se tiče njene osnovne namene! Naime, u ovoj bazi se trenutno nalazi više od 15.000 izbeglica iz Avganistana i najveći je prihvatni centar za one koji su uspeli da pobegnu od talibana.

Sledeća stanica SAD

Iz nje je do sada u druge zemlje već evakuisano oko 12.000 Avganistanaca, preneo je Dejli mejl. Od početka evakuacije do danas u ovoj bazi je rođeno čak 12 beba. Pre razapinjanja šatora na pistu je sletelo 106 punih transportnih aviona u kojima su, pored Avganistanaca, evakuisani i američki državljani iz Kabula. Petina svih evakuisanih iz Kabula prebačena je u Ramštajn. Ostali su evakuisani u Katar i Kuvajt.

Školovanje pod talibanima - Segregacija na fakultetu

Veliku pažnju javnosti privukle su fotografije snimljene na jednom fakultetu u Kabulu, gde su predavanja nastavljena nakon što su talibani preuzeli vlast. Profesori i studenti na univerzitetima u tri najveća avganistanska grada - Kabulu, Kandaharu i Heratu - rekli su za Rojters da talibani vrše segregaciju, odnosno da su predavanja odvojena za mušku i žensku populaciju. - Postavljanje paravana između nas i studenata nije prihvatljivo. Osećala sam se grozno kad sam došla na nastavu, polako se vraćamo u vreme od pre 20 godina - rekla je Anjila (21).

Prema sporazumu koji Amerika ima s Nemačkom, izbeglice mogu da ostanu u ovoj bazi deset dana, a onda moraju da budu prebačene u drugu zemlju. Većina njih će biti avionima transportovana u Filadelfiju ili Vašington, odakle će ih prebaciti u stalno mesto boravka na teritoriji Amerike. U Ramštajn danas stiže i Entoni Blinken, državni sekretar SAD, kako bi se na licu mesta uverio kako teče proces evakuacije i prebacivanja izbeglica. Šatori na pisti su ograđeni žičanom ogradom po kojoj izbeglice suše veš. Ograda je tu kako bi se zaštitili drugi delovi baze, u kojima se nalazi oružje i druga tehnika.

Ograda umesto štrika Važno je da se odeća osuši
Ograda umesto štrika Važno je da se odeća osušifoto: EPA

UKRATKO - Talibani su ponovo objavili da su preuzeli provinciju Panšir, takozvanu dolinu pet lavova, što su iz nacionalnog fronta otpora opet demantovali

- Na zgradi američke ambasade u Kabulu postavljene su talibanske zastave. SAD su evakuisale sve zaposlene, a ambasada je prebačena u Katar

- Državni sekretar SAD Entoni Blinken izjavio je da su talibani obećali da će pustiti sve strance da napuste Avganistan

- Zbog fijaska u Avganistanu popularnost Džozefa Bajdena, predsednika SAD, pala je na rekordno niskih 44 odsto

U šatorima spavaju samo muškarci, dok su žene i deca smešteni u hangarima u kojima se obično nalaze vojni avioni. Druga pista, dugačka oko četiri kilometra, u operativnoj je upotrebi.

Hladno napolju

- Bili smo prinuđeni da zatvorimo deo baze kako bismo primili izbeglice iz Avganistana. Nismo mogli sve da smestimo u šatore jer je napolju hladno i pada kiša. Baza može da primi 5.000 vojnika, ali sada imamo mnogo više izbeglica. Očekujemo da čitava operacija bude završena u narednih nekoliko nedelja. Problem je kako zabaviti 6.000 dece - rekao je brigadni general Džošua Olson.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track