Najnovije vesti

POSLEDNJI TASMANIJSKI TIGAR UGINUO JE NA DANAŠNJI DAN PRE 85 GODINA: Naučnici modernizovali autentične Bendžaminove snimke!
Foto: Youtube prtscr / NFSA Films

nema ga već skoro vek

POSLEDNJI TASMANIJSKI TIGAR UGINUO JE NA DANAŠNJI DAN PRE 85 GODINA: Naučnici modernizovali autentične Bendžaminove snimke!

Planeta

Poslednji poznati primerak tasmanijskog tigra, poznatog i kao tasmanijski vuk ili torbarski vuk (tilacin) uginuo je na današnji dan pre 85 godina u sada već nepostojećem zoološkom vrtu u Tasmaniji.

U njegovu čast, njegov poslednji snimak je oživljen kolorizacijom, i pokazuje mučan pogled na sada već davno izumrlu životinju u zarobljeništvu.

Životinja nalik vuku, zvana i tasmanski tigar zbog prugaste dlake na leđima, lutala je slobodno Australijom i Novom Gvinejom pre nego što je izumrla početkom prošlog veka.

tasmanijski tigar
foto: Profimedia / WWF / Australian Info Service

Poznato je da je od neuhvatljive zveri preživelo manje od desetak isečaka snimka - ukupno oko tri minuta nemog, crno-belog filma.

Nacionalna arhiva filma i zvuka Australije saopštila je da je najduži od ovih retkih isečaka, film od 80 sekundi poslednjeg poznatog tasmanskog tigra, po imenu Bendžamin, sada obojen.

Na snimku se prikazuje torbar mesožder koji šeta po malom prostoru, leži, šmrče i češe svoj peščanosmeđi "kaput" isprekidan gustim tamnim prugama.

Objavljen je u danas u znak obeležavanja Nacionalnog dana ugroženih vrsta u Australiji, koji se svake godine održava 7. septembra u znak sećanja na Benjaminovu smrt istog datuma 1936.

Snimak je snimio Dejvid Fleai u decembru 1933. godine u sada već nepostojećem zoološkom vrtu Beaumaris, gde je, kako se izveštava, prirodnjaka ugrizao za zadnjicu tokom snimanja.

Kurir.rs / Daily Mail, Foto: Youtube prtscr / NFSA Films

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...
track