EVROPSKI NAUČNICI: Ovo leto je najtoplije u istoriji merenja, mediteranske zemlje imale REKORDNO VISOKE TEMPERATURE
Foto: Franson Jason/Canadian Press/ABACA / Abaca Press / Profimedia

vrelo

EVROPSKI NAUČNICI: Ovo leto je najtoplije u istoriji merenja, mediteranske zemlje imale REKORDNO VISOKE TEMPERATURE

Planeta -

Evropa je ove godine imala najtoplije leto u istoriji merenja, ali tek neznatno toplije od prethodnih rekorda za razdoblje od juna do avgusta, objavili su naučnici EU.

Evropski program Kopernik za praćenje klimatskih promena objavio je da je temperatura od juna do avgusta bila za gotovo stpen viša u odnosu na isto razdoblje od 1991. do 2020., što je čini najtoplijom dosad, prenosi Rojters.

Raniji rekordi su izmereni 2010. i 2018. godine.

Mediteranske zemlje su imale rekordno visoke temperature

Kopernik ima zapise o klimi od 1950. godine, ali koristi i druge baze podataka koje sežu do sredine 19. veka.

U saopštenju se navodi kako je avgust ove godine uz isti mesec 2017. bio globalno treći najtopliji mesec u istoriji merenja i bio je za 0,3 stepena topliji od proseka između 1991. i 2020. godine.

U Evropi je avgust bio blizu proseka tog razdoblja, ali ne na celom kontinentu. Mediteranske zemlje su imale rekordno visoke temperature, istok kontinenta je imao toplo vreme sa temperaturama iznad proseka, a sever temperature ispod proseka.

Ekološke organizacije u utorak su pozvale da se odloži klimatska konferencija COP26 koja je već jednom odložena prošle godine zbog pandemije, pa je prebačena za period od 31. oktobra do 12. novembra u Glazgovu.

Na konferenciju obično dolaze izaslanici iz 190 država, ali brojne države trenutno se bore sa novim talasom zaraze i nabavkom vakcina, pa bi konferenciju trebalo otkazati, objavila je Mreža za klimatsku akciju (CAN).

Kurir.rs/Index.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track