PRINOVA U MADRIDSKOM ZOO VRTU: Džinovska panda na svet donela blizance FOTO, VIDEO
Foto: Printscreen Twitter/@zoomadrid

i dalje se ne zna pol mladunaca

PRINOVA U MADRIDSKOM ZOO VRTU: Džinovska panda na svet donela blizance FOTO, VIDEO

Planeta -

Madridski zoo vrt postao je bogatiji za dve džinovske pande nakon što su u nedelju na svet došli blizanci.

Njihov dolazak opisan je kao "veliki doprinos na polju očuvanja ugrožene vrste koja je ikona među onima koji vole i štite prirodu".

Blizanci su peto i šesto mladunče rođeno u zoološkom vrtu od Hua Zui Ba, ženke pande, i njenog partnera Bing Ksinga, koji su tu stigli iz Kine, piše Gardijan.

"Prve kontrakcije počele su u 4 ujutro, a prva beba rodila se u 8.30, kada je majka počela da se oglašava i instinktivno se priprema za trenutak rođenja", navodi se u saopštenju zoološkog vrta. "Nakon što je rodila prvo mladunče, brzo ga je spustila u krilo kako bi mogla da ga oliže dok se mladunče vrpoljilo i ispuštalo glasne zvukove". Četiri sata kasnije stigao je njen blizanac.

U ažuriranom saopštenju od utorka, zoološki vrt je rekao da su mladunci teški 0,171 kilograma i 0,137 kilograma i da su im pupčane vrpce vezane i dezinfikovane.

"Njihovi polovi za sada su nepoznati jer se njihove seksualne karakteristike još uvek ne vide", kažu u zoološkom vrtu. "Narednih dana, stručnjaci iz istraživačke baze za uzgoj džinovske pande u Čengduu moći će to sa većom sigurnošću da potvrde".

Crvena lista Međunarodne unije za očuvanje prirode stavlja džinovske pande u kategoriju "ranjivih“. Iako se broj povećava, sa procenjenom populacijom od 1.864 životinje - od kojih je 500 do 1.000 zrelih - ovu vrstu i dalje ugrožavaju poljoprivreda, rudarstvo, razvoj, zagađenje i ekstremne vremenske prilike.

Kurir.rs/The Guardian

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track