Najnovije vesti

OSNIVAČ AMAZONA DŽEF BEZOS Najbogatiji čovek na svetu želi da postane besmrtan!
Foto: Profimedia / AHMET SEL/SIPA

SVE JE TO SAMO BIZNIS

OSNIVAČ AMAZONA DŽEF BEZOS Najbogatiji čovek na svetu želi da postane besmrtan!

Planeta

Osnivač "Amazona" finansira biotehnološku kompaniju "Altos", koja istražuje kako da se preokrene proces starenja ćelija

Naučnici poput bogova Izmena genetskog materijala ćelija
Naučnici poput bogova Izmena genetskog materijala ćelijafoto: Profimedia

Američki milijarder Džef Bezos, najbogatiji čovek na svetu, finansira startap biotehnološku kompaniju "Altos labs", koja radi na istraživanju kako da se preokrene proces starenja ćelija, čime bi znatno trebalo da se produži životni vek ljudi! Bezos, koji poseduje imovinu čija je vrednost procenjena na 201,3 milijarde dolara, u biznis je ušao zajedno s kolegom milijarderom Jurijem Milnerom, prenosi Dejli mejl.

Prikupljeni milioni

Kompanija "Altos labs" ranije ove godine potvrdila je da je prikupila 270 miliona dolara za istraživanje potencijala reprograma ćelija i tehnologije koja bi pomogla u podmlađivanju životinja, što bi eventualno moglo da se primeni i na ljude. Iako se za sada malo zna o ovoj kompaniji, prvi zaposleni ukazuju na vrste tehnika protiv starenja koje bi laboratorija mogla da proučava. Zanimljivo je da se među njima nalazi i dr Šinja Jamanaka, pionir u ovom istraživanju i dobitnik Nobelove nagrade za nauku 2012. On je tokom svojih istraživanja utvrdio da bi dodavanje samo četiri specifična proteina umetnuta u ćeliju mogla da izazovu njen povratak u ranije stanje sa svojstvima embrionalnih matičnih ćelija koje čine gradivne blokove novog života.

Ubrzan razvoj tehnologije - Tržište vredno stotine milijardi

Ovo naučno područje je i ranije privlačilo milijardere. Ranije su novac u biotehnološke firme ulagali Lari Pejdž, suosnivač "Gugla", i Piter Tijel, suosnivač "Pejpala". Pre tri godine u ovu oblast je uložio i Ilon Mask, kupivši firmu "Neurolink". Procenjuje se da će globalno tržište u industriji biotehologije koja istražuje prekid procesa starenja do 2024. godine premašiti iznos od 270 milijardi dolara.

U "Altos labsu" angažovan je i dr Huan Karlos Izpisua Belmonte, španski biolog koji radi u institutu Salk u Kaliforniji, a koji je pionir u takozvanoj zameni ćelija. On je 2016. uspešno demonstrirao embrionalnu tehniku matičnih ćelija i primenio je na miševima, koji su pokazali znake promene starosti.

Eliksir života

- Ovo reprogramiranje ćelija je potencijalni eliksir života - rekao je tada naučnik, koji je radio i na mešanju majmunskih i ljudskih ćelija embriona. U timu se nalazi i američka naučnica dr Dženifer Dudna, koja je ove godine dobila Nobelovu nagradu za hemiju. Ona je učestvovala u istraživanju metoda genetske modifikacije, što bi moglo da dovede do razvoja inovativnih terapija u lečenju najtežih bolesti. Bezos je ranije uložio novac i u kompaniju "Juniti bajotehnolodži", čiji je cilj "produžiti period u kojem je osoba pošteđena bolesti koje nastupaju zbog starenja".

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...
track