VELIKA SEOBA VILINIH KONJICA: Pronašli staništa na severu! Na tim lokacijama ih nikada ranije nije bilo
Foto: FRANK RUMPENHORST / AFP / Profimedia

klimatske promene

VELIKA SEOBA VILINIH KONJICA: Pronašli staništa na severu! Na tim lokacijama ih nikada ranije nije bilo

Planeta -

Vilini konjici sele se na sever preko Velike Britanije i Irske, kako se temperature povećavaju.

Više od 40 odsto vrsta ovih insekata se proširilo od 1970-ih godina, dok to nije zabeleženo tek kod 10 odsto vrsta, pokazalo je novo istraživanje.

Stručnjaci iz Britanskog udruženja za viline konjice kažu kako je to jedan od pokazatelja efekta klimatskih promena.

Takođe strahuju kako je došlo do smanjenja populacije ovih insekata zbog faktora poput zagađenja i gubitka staništa, piše BBC.

Stručnjak za zaštitu prirode Eleanor Kolver kaže kako njihovi podaci mogu pokazati gde se vilini konjici nalaze, ali nažalost ne pokazuju i koliko ih ima i da li se njihov ukupan broj povećao.

0623796345, vilin konjic
foto: Nick Greaves / Alamy / Alamy / Profimedia

"Faktori poput korišćenja pesticida (koji uništavaju hranu vilinih konjica), zagađenje voda i gubitak staništa i dalje prete zdravlju populacije ovih insekata unutar postojećih područja te vrste", kaže.

Izveštaj pod nazivom 'Stanje vilinih konjica 2021.' sadrži 1,4 milona zapisa od 17.000 popisivača prikupljanih od 1970-ih naovamo. U njemu je popisano 46 vrsta vilin konjica i njihovih bliskih rođaka iz reda anisoptera (nejednokrilaca) koji svi žive na području Velike Britanije i Irske.

Od 1995. nekoliko je vrsta prvi put stiglo iz južne Evrope do Velike Britanije, a još dve vrste ponovo su se pojavile nakon što ih godinama nije bilo.

Vrste koje se šire na sever su carski vilin konjic, jesenski kralj, crveni strelac, crnorepi i crvenooki vrilin konjic.

Nasuprot tome, vilini konjici karakteristični za viša i severnija područja se povlače, uključujući jesenskog kralja i crnog strelca, čemu je možda kumovalo sve manje tresetišta i ekstremne suše.

"Povećanje broja mnogih vrsta, ali ne svih, možda ima veze sa sve toplijom klimom i povećanjem močvarnih područja punih raznih lokvi, jezeraca, šljunkara i rezervoara poslednjih godina", kaže Dejv Smolšir, koautor izveštaja.

Međutim, ljudi ne bi trebalo da pomisle zbog ovoga da je sa vilinim konjicima sve divno i sjajno, dodao je.

"Poruka koju bi iz ovoga trebalo izvući jeste da će globalne klimatske promene, odnosno značajno otopljenje, i u slučaju Velike Britanije i Irske, imati prevladavajući učinak na mnoge od ovih promena", kaže Smolšir.

Vilini konjici su brzi insekti četvorokrilci sa dugim telima i velikim očima. Jedna su od prvih vrsta insekata koja se razvila na Zemlji, neki od njih i pre 300 miliona godina.

Naučnici su sve zabrinutiji zbog smanjenja populacije nekih insekata.

Jedan naučni izveštaj o broju insekata iz 2019. ukazao je na podatak da je čak 40 odsto vrsta insekata širom sveta doživelo značajno smanjenje populacije.

Studija navodi da pčele, mravi i bube nestaju osam puta brže nego sisari, ptice ili reptili, dok se populacija nekih drugih vrsta insekata, poput kućnih muva i žohara, rapidno povećava.

Kurir.rs/BBC

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track