OBUZEO GA NEČASTIVI Španski biskup-egzorcista zaljubio se u autorku erotsko-satanističkih romana, odrekao se celibata, dao ostavku
Foto: Printscreen/YouTube

papa nudio egzorcizam

OBUZEO GA NEČASTIVI Španski biskup-egzorcista zaljubio se u autorku erotsko-satanističkih romana, odrekao se celibata, dao ostavku

Planeta -


Španski biskup, poznat po svojim seansama egzorcizma, povukao se sa svoje funkcije nakon što se zaljubio u autorku satanističkih romana s primesama erotike, što je kod mnogih njegovih kolega izazvalo zabrinutost da je biskupa obuzeo Nečastivi.

Kako prenosi britanski Telegraf, Ksavijer Novel (52) koji je u trenutku imenovanja 2010. bio najmlađi biskup u Španiji, dao je ostavku krajem avgusta iz, kako su navele crkvene vlasti u Solsoni u Kataloniji, "ličnih razloga".

Međutim, izvori katoličkog portala Religion Digital tvrde da se velečasni Novel upustio u vezu sa Silvijom Kabaljol, psihološkinjom i autorkom erotskih romana i da se zbog nje odrekao i celibata.

Kabaljol (38) autorka je romana "Pakao Gabrijelove požude" i erotske trilogije "Amnezija". Iza sebe ima jedan brak a njena izdavačka kuća je opisuje kao "dinamičnu autorku koja pomera granice i izvrće ideje morala i etike".

U "Amneziji" se tako pita: Šta se događa kad je privlačnost jača od bilo kog etičkog kodeksa ili društvenog pritiska?

Roman "Pakao Gabrijelove požude" bavi se pitanjima okultizma i sadizma, kao i "sirovom borbom između dobra i zla, između Boga i Sotone, između anđela i demona", navode izdavači.

Biskupovw kolege iz Crkve rekli su španskim medijima da veruju da je Novela zaposeo sam Nečastivi, a jedan od njih je rekao da ovo "nije toliko problem celibata, već opsednutosti".

Isti izvori tvrde i da je papa Franja nagovarao Novela da se podvrgne egzorcizmu kako bi oslobodio svoju izmučenu dušu, što je ovaj odbio.

I sam Novel je nekoliko godina sprovodio egzorcizam. Njegova želja da izučava "demonologiju" verovatno ga je i dovela do toga da se zbliži sa Kabaljol, "ekspertkinjom" za satanizam.

Novel se i ranije našao na udaru kritika zbog učestvovanja u takozvanim tretmanima konverzije, čiji je cilj da se homoseksualci "izleče" od svoje "devijantne seksualnosti". Čak je i promovisao pseudoterapiju koja bi trebalo da usmeri mlade prema heteroseksualnosti tako što je bez podrške roditelja i lokalnog sveštenika venčao jedan par koji je prošao njegovu "terapiju".

Vatreni je zagovornik nezavisnosti Katalonije i nije se plašio da objavi na društvenim mrežama kako glasa na zabranjenom referendumu o tom pitanju 2017. godine.

Dvojica bivših ministara iz odmetnute katalonske vlade Žozef Rul i Hordi Turul među retkima su koji su ga podržali posle ostavke.

"Biskup Novel je uvek imao razumevanja za političke zatvorenike i bio im je podrška rečima i, iznad svega, delima. Tako je postao jedan od retkih izuzetaka u katalonskoj crkvenoj hijerarhiji", rekao je Žozef Rul koji je bio katalonski ministar za teritorijalna pitanja.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track