UKLONJEN KIP ROBERTA LIJA IZ GLAVNOG GRADA VIRDŽINIJE: Ogromna statua konfederacijskog generala spuštena nakon više od 130 godina
Foto: ZUMAPRESS.com / MEGA / The Mega Agency / Profimedia

smatrana rasističkim simbolom

UKLONJEN KIP ROBERTA LIJA IZ GLAVNOG GRADA VIRDŽINIJE: Ogromna statua konfederacijskog generala spuštena nakon više od 130 godina

Planeta -

Nakon višegodišnjih napetosti u vezi sa raspravom o robovlasničkoj prošlosti Sjedinjenih Država, najvažniji spomenik koji je smatran rasističkim simbolom zemlje uklonjen je u Virdžiniji.

U pitanju je ogromni kip generala Roberta E. Lija, zapovednika južnjačkih država u američkom građanskom ratu.

0631042645, Robert E. Li, Virdžinija, statua, kip
foto: USA TODAY Network / ddp USA / Profimedia

Kip zapovednika na konju koji se više od 130 godina uzdizao na 12-metarskom postamentu polagano je spušten pomoću dizalice u Ričmondu, nekadašnjoj prestonici secesionista u građanskom ratu od 1861. do 1865.

Stotine ljudi posmatrale su događaj sa udaljenosti. Neki su mahali stisnutom šakom, drugi su dobacivali, a treći sa odobravanjem klicali kada je ogromni bronzani kip, delo francuskog umetnika Antonina Mersiea, dignut sa postolja.

Neki smatraju da se radi o istorijskoj baštini

Glavni vojni zapovednik konfederacijskih snaga Robert Li ratovao je sa južnjačkim državama protiv severnjačkih koje su bile ukinule ropstvo.

Uklanjanjem spomenika "briše se mrlja u istoriji Virdžinije i Amerike", rekao je Muhamed Abdul-Rahman, mesni čelnik.

Dok su mnogi konfederacijski spomenici širom zemlje nedavno uklanjani u tajnosti - ponekad i usred noći - pod pritiskom pokreta Black Lives Matter, (Crni životi su važni) demokratski guverner Virdžinije Ralf Nortam hteo je da uklanjanje ovog spomenika odjekne u javnosti.

0631051960, Robert E. Li, statua, kip, konj, Virdžinija
foto: BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia

Spomenike u čast Robertu E. Liju i drugim istaknutim osobama južnjačkih država dobar deo Amerikanaca danas smatra simbolima rasizma, a neki naprotiv drže da su deo istorijske baštine. Pitanje je i dalje osetljivo.

Kurir.rs/Index.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track