NEMA NAMERU DA SE PENZIONIŠE: Nasin helikopter na Marsu leteo već 12 puta!
Foto: NASA / Zuma Press / Profimedia

prvi let bio 19. aprila

NEMA NAMERU DA SE PENZIONIŠE: Nasin helikopter na Marsu leteo već 12 puta!

Planeta -

Iako je trebalo da leti samo pet puta, mali Nasin helikopter na Marsu, Indženuiti (Ingenuity), završio je već 12 letova i još nije spreman za penziju.

S obzirom na neočekivani uspeh, NASA je njegovu misiju produžila "na neodređeno".

Mali helikopter je redovni saputnik Roveru Perseverance, čija je osnovna misija traganje za tragovima nekadašnjeg života na Marsu.

"Sve funkcioniše jako dobro", kaže Džoš Ravih, šef Indženuitijeve inženjerske ekipe. "Ide nam bolje nego što smo očekivali".

Ispunjeni ciljevi

Sumnje u sposobnosti helikoptera bile su razumljive. Na Marsu gustina vazduha iznosi jednu stotinu one u Zemljinoj atmosferi. Upoređivanja radi, let helikopterom na Crvenoj planeti jednak je letu u razređenom vazduhu na 30 kilometara iznad Zemlje.

Nije bilo lako uopšte stići do Marsa. Naime, Indženuiti je morao da izdrži inicijalni šok uzletanja sa Zemlje i zatim sletanje Perseverancea na Mars nakon sedmomesečnog putovanja svemirom.

Helikopter težak samo 1,8 kilograma u novom okruženju morao je da preživi ledene noći na Marsu, izvlačeći toplotu iz solarnih ploča kojima puni svoje baterije tokom dana. Leti navođen nizom senzora jer petnaestominutno kašnjenje komunikacijskih signala sa Zemlje onemogućava upravljanje u realnom vremenu.

Indženuiti je na Marsu prvi put poleteo 19. aprila, što je bio prvi let u istoriji kontrolisan ljudskom rukom iznad neke druge planete osim Zemlje.

Premašivši sva očekivanja u vazduhu je bio još 11 puta. "Može izdržati jači vetar nego što smo očekivali", rekao je Ravih.

"Mislim da smo ostvarili sve svoje inženjerske ciljeve i dobili sve informacije kojima smo se nadali", dodao je.

Izviđač

Indženuiti je najviše leteo 12 metara uvis. Ukupno je prešao 2.7 kilometara, a poslednji njegov let trajao je dva minuta i 49 sekundi.

Sada ga šalju u izviđačke misije za Perseverance, da bi izvideo put koji će Roveru biti siguran, ali i da pronađe onaj koji će biti zanimljiv, posebno geološki.

Nakon provedenih pola godine na Marsu, mala letelica nalik dronu ima sve više obožavalaca na Zemlji i uspešno prodaje svoj lik na majicama i šoljama.

A kako se objašnjava njegova dugovečnost?

"Vreme nam je išlo na ruku. Temperature, vetar, hladnoća, Sunce, prašina u vazduhu... sve je to moglo biti mnogo gore", kaže Ravih.

U teoriji bi helikopter trebalo da bude operativan još neko vreme, ali približava se marsovska zima, a to će biti vrlo izazovno.

Inženjeri Nase, koji sada imaju brojne podatke sa Indženuitijevih letova, već rade na njegovim naslednicima naredne generacije.

Kurir.rs/Index.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track