ŠTA TO RADI DRUG KIM? Usred noći organizovao vojnu paradu u Pjongjangu, nije pokazao oružje ali jeste vojnike u zaštitnim odelima
Foto: STR / AFP / Profimedia

proučavaju incidije

ŠTA TO RADI DRUG KIM? Usred noći organizovao vojnu paradu u Pjongjangu, nije pokazao oružje ali jeste vojnike u zaštitnim odelima

Planeta -

Južnokorejski mediji prenose da je Severna Koreja organizovala vojnu smotru u noći između srede i četvrtka.

Severna Koreja je organizovala vojnu smotru u Pjongjangu u noći između srede i četvrtka, prenela je južnokorejska agencija Jonham izjavu neidentifikovanog vojnog izvora.

Jonhap navodi i da južnokorejska vojska istražuje je li se to doista dogodilo.

Izvor na koji se poziva Jonhap kratko je rekao da "indicije" govore da je parada održana u sredu posle ponoći, ali nije pružio druge detalje.

"Vojska (Južne Koreje) trenutno proučava te indicije", rekao je izvor.Yonhap.

Iz južnokorejskog ministarstao obrane nije stigla nikakva potvrda ili komentar izveštaja.informacije.

Britanski mediji međutim navode da je Pjongjang organizovao vojnu paradu, sa vojnicima u hazmat odelima kako bi obeležili 73 godine od osnivanja zemlje.

Kako prenose mediji, pozivajući se na severnokorejske, nikakve balističke rakete nisu pokazane, ali su vojnici i radnici marširali obučeni u zaštitna odela. Severnokorejski lider Kim Džong-un, vidno mršaviji, bio je prisutan na paradi.

Državni mediji, koji ne prenose uživo noćne parade, objavili su fotografije vatrogasnih kola, traktora i vatrometa, kao i vojnika u crvenih hazmat odelima i gas-maskama, koji bi mogli da budu deo specijalne jedinice stvorene da se bori protiv širenja koronavirusa.

Parade u Severnoj Koreji imaju dvojaku svrhu - služe za predstavljanje novog oružja i opreme i prikupljanje podrške javnosti, naročito u teškim vremenima u kakvima je Severna Koreja sada.

Severna Koreja je u januaru organizovala poslednju vojnu smotru, nekoliko dana pre inauguracije američkog predsednika Džoa Bajdena, i tom prilikom je pokazala balističku raketu koja se može lansirati sa podmornice.

Pjongjang je pod nizom međunarodnih sankcija zbog svojih programa nuklearnog oružja i balističkih raketa.

Severna Koreja se izolovala i zatvorila granice kako bi se zaštitila od širenja kovida-19 koji se prvi put pojavio u susednoj Kini, pogoršavajući pritisak na već oslabljenu ekonomiju.

Krajem avgusta, Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) izvestila je o "znakovima" koji upućuju da je Severna Koreja najverojatnije ponovo aktivirala svoj reaktor za proizvodnju plutonijuma u nuklearnoj centrali u Jongbjonu.

IAEA je tada ocenila da su znakovi rada reaktora bili "doista zabrinjavajući".

Kurir.rs/Agencije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track